Κοσμος

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκλείει το bailout της τράπεζας SVB

Προσανατολίζεται να βοηθήσει τους καταθέτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Xρεοκόπησε και «τυπικά» η Silicon Valley Bank
© EPA/RONALD WITTEK

SVB: Ναι βοήθεια στους καταθέτες, όχι bailout από την κυβέρνηση Μπάιντεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ, αντιδρώντας στην κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) για την προστασία των καταθετών, δηλώνοντας ωστόσο, ότι δεν εξετάζεται μία μεγάλη οικονομική διάσωση.

«Αφήστε με να ξεκαθαρίσω ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπήρξαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν οικονομικά (bailout)... Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν έχουν το νόημα ότι δεν θα το ξανακάνουμε αυτό», δήλωσε η Γέλεν στην τηλεοπτική εκπομπή News Sunday Morning του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Ωστόσο, ανησυχούμε για τους καταθέτες και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κάλυψη των αναγκών τους», δήλωσε η Γέλεν.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, νέος ειδικός μηχανισμός ασφαλείας συζητήθηκε από στελέχη της Fed και της FDIC με διευθυντικά στελέχη τραπεζών και εκφράζεται η ελπίδα πως η δημιουργία του θα καθησυχάσει τους αποταμιευτές και τους επενδυτές και θα περιορίσει τον κίνδυνο τραπεζικού πανικού, σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλέστηκε πρόσωπα ενήμερα για τις συνομιλίες.

Νωρίτερα χθες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Τζο Μπάιντεν για την κατάρρευση της SVB και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης.

Η SVB θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα για τους ασφαλισμένους καταθέτες στο πλαίσιο της νεοσύστατης Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν και πότε οι πελάτες με περισσότερα από 250.000 δολάρια στους λογαριασμούς τους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους.

Silicon Valley Bank: Γιατί έχει προκαλέσει ανησυχία στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

Η αρχή έγινε από μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση της SVB με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια ότι εκδίδει μετοχές 2,25 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, μετά από σημαντική απώλεια στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Η μετοχή σημείωσε βουτιά 32% στις προσυνεδριακές συναλλαγές σήμερα Παρασκευή, επεκτείνοντας την πτώση της κατά 60% την Πέμπτη. Τα ομόλογα είχαν σημειώσει πτώση-ρεκόρ, πυροδοτώντας εκτεταμένες πτώσεις στις μετοχές των αμερικανικών τραπεζών, που εξαπλώθηκαν επίσης στην Ασία και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το CNBC, η SVB απέτυχε να αντλήσει κεφάλαια και έχει προσλάβει συμβούλους, μεταξύ των οποίων την Goldman Sachs, για να κλείσει συμφωνία εξαγοράς από κάποιο άλλο τραπεζικό ίδρυμα. Μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα εξετάζουν την περίπτωση της SVB, αλλά οι πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού δεν επαρκούν για να καλύψουν τις εκροές καταθέσεων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει ρεαλιστική αποτίμηση της αξίας της τράπεζας, σημείωσαν οι πηγές. 

Ελ  Εριάν: Ελεγχόμενος ο κίνδυνος μετάδοσης στις τράπεζες

Οι τράπεζες των ΗΠΑ μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο μετάδοσης και την πίεση του συστήματος που απορρέουν από την αναταραχή που εξαπέλυσε η Silicon Valley Bank, δήλωσε ο Mohamed El-Erian.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης και η συστημική απειλή μπορούν εύκολα να περιοριστούν με την προσεκτική διαχείριση του ισολογισμού και την αποφυγή περισσότερων σφαλμάτων πολιτικής», ανέφερε σε tweet την Παρασκευή ο El-Erian, πρόεδρος της Gramercy Funds και αρθρογράφος του Bloomberg Opinion.

Την ίδια στιγμή, ενώ το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα «είναι σταθερό στο σύνολό του, και είναι, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε τράπεζα είναι», είπε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ