Κοσμος

Ο Μακρόν υπερασπίζεται την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος παρά την δυσαρέσκεια

Πέρασε από την Γερουσία το νομοσχέδιο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γαλλία: Ο Μακρόν υπερασπίζεται την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος παρά την δυσαρέσκεια

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν βγήκε από την σιωπή του σχετικά τις συντάξεις για να υπερασπισθεί την ανάγκη της επίμαχης μεταρρύθμισής του, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν υποτιμά την δυσαρέσκεια που αυτή προκαλεί στον γαλλικό πληθυσμό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε μέχρι στιγμής αφήσει την γαλλική κυβέρνηση στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης που προκαλεί αυτός ο καυτός φάκελος, έγραψε στα συνδικάτα για να καλέσει σε διάλογο, μία ημέρα πριν από την έβδομη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης που μεταξύ άλλων αυξάνει από τα 62 στα 64 χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης.

«Η κυβέρνηση σας άκουγε και σας ακούει για να προωθήσει τον διάλογο (...) χωρίς να αποκλίνει από την ανάγκη για την αποκατάσταση μίας βιώσιμης ισορροπίας στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα», γράφει ο Εμανουέλ Μακρόν παραδεχόμενος ότι η μεταρρύθμιση είναι αντιδημοφιλής καθώς αγγίζει έναν από τους πυλώνες του κοινωνικού συστήματος αλά γαλλικά.

«Δεν υποτιμώ την δυσαρέσκεια την οποία εκφράζετε καθώς και τις αγωνίες που εκφράσθηκαν από πολλούς Γάλλους που ανησυχούν ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη», παραδέχεται ο πρόεδρος της Γαλλίας την ώρα που πολλοί τομείς δρατηριότητας (οι μεταφορές, η ενέργεια...) διαταράσονται από τις κινητοποιήσεις των πολέμιων της μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να ενεργοποιήσει την συνταγματική ρήτρα του vote bloqué (της διαδικασίας επιτάχυνσης της συζήτησης απέναντι στην παρακωλυτική τακτική της αντιπολίτευσης) για να επιταχύνει την υιοθέτηση του νομοσχεδίου από την Γερουσία, πριν από την καταληκτική ημερομηνία της Κυριακής που η ίδια έχει θέσει.

Η Γερουσία είναι αναγκασμένη να εκφρασθεί μέσω μίας ψηφοφορίας για το σύνολο του νομοσχεδίου και όχι να το εξετάσει κατ' άρθρον.

Την νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, η Γερουσία, στην οποία κυριαρχεί η δεξιά αντιπολίτευση, ψήφισε το άρθρο που αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά η εξέταση του κειμένου επιβραδύνθηκε, σύμφωνα με την κυβέρνηση από την «μεθοδική αντίσταση» της αριστεράς, η οποία κατήγγειλε «πραξικόπημα».