Κοσμος

Γιατί μια μικρή τράπεζα έχει προκαλέσει ανησυχία στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

Tι αναφέρουν ειδικοί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Silicon Valley Bank: Γιατί έχει προκαλέσει ανησυχία στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

Ανησυχία στο διεθνές οικοσύστημα των startup προκαλούν οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank, ενός από τους σημαντικότερους δανειστές νεοσύστατων εταιρειών, με τους τριγμούς να μεταδίδονται στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο.

Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx υποχώρησε πάνω από 4% και σημείωνε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, με τις μετοχές μεγάλων ιδρυμάτων, όπως της HSBC και της Deutsche Bank να υποχωρούν 4,5% και 7,9%, αντίστοιχα. Μεγάλη ήταν η πτώση και των μετοχών των ιταλικών τραπεζών UniCredit και Intesa Sanpaolo.

Οι αναταράξεις ξεκίνησαν έπειτα από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της SVB ότι εκδίδει νέες μετοχές αξίας 2,25 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση έπειτα από σημαντικές απώλειες στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, κυρίως λόγω της πορείας των αποδόσεων των ομολόγων.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τις τράπεζες, αλλά ελλοχεύει το ενδεχόμενο ζημιάς. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μαζική φυγή πελατών, ενδέχεται να υποχρεωθούν να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τους πελάτες τους. Αυτό όμως θα οδηγούσε σε μείωση των κερδών των τραπεζών από τα δάνεια. 

Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο, ότι δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης που έχουν από τα δάνεια της SVB τα Venture Capital Funds (οι αρχικοί χρηματοδότες νεοφυών επιχειρήσεων) ο διάσημος επενδυτής Μπιλ Άκμαν έκανε λόγο ακόμα και για ενδεχόμενο bailout της τράπεζας από το αμερικανικό κράτος.

«Η κατάρρευση της SVB θα μπορούσε να καταστρέψει μία σημαντική κινητήρια δύναμη της οικονομίας, καθώς εταιρείες που υποστηρίζονται από Venture Capitals βασίζονται στην SVB για δάνεια και λειτουργικές ταμιακές ροές. Εάν τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν μπορούν να δώσουν μία λύση, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός εξαιρετικά dilutive πακέτου διάσωσης από την κυβέρνηση», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν εκτιμά ότι ο κίνδυνος που ενέχει η SVB μπορεί να περιοριστεί εύκολα με προσεκτική διαχείριση. Ο ίδιος σημειώνει άλλωστε ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό στο σύνολό του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και κάθε τράπεζα μεμονωμένα.