Κοσμος

Μετά από 18 χρόνια φυλάκισης για φόνο, 35χρονος στις ΗΠΑ κρίθηκε αθώος για το έγκλημα

Το δικαστικό λάθος και η αναψηλάφηση της υπόθεσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Sheldon Tomas πέρασε 18 χρόνια στη φυλακή για έναν φόνο που δεν διέπραξε
Ο Sheldon Tomas πέρασε 18 χρόνια στη φυλακή για έναν φόνο που δεν διέπραξε © Twitter / DA Eric Gonzalez

ΗΠΑ: 35χρονος αθώος για φόνο μετά από 18 χρόνια φυλάκισης για το έγκλημα - Το δικαστικό λάθος και οι δηλώσεις του μετά την απόφαση

Ο 35χρονος Sheldon Thomas πέρασε περισσότερα από 18 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που -όπως αποδείχθηκε- δεν είχε διαπράξει. Οι εισαγγελείς του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μόλις την Πέμπτη, ακύρωσαν την καταδίκη του για φόνο, λόγω εσφαλμένης ταυτοποίησης μαρτύρων και κακής έρευνας από τις αρχές. 

Ο Sheldon Thomas ήταν ένα από τα τρία φερόμενα μέλη συμμορίας που κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία του 14χρονου Άντερσον Μπέρσι και τον τραυματισμό ενός ακόμη ατόμου την παραμονή των Χριστουγέννων του 2004 στο East Flatbush στο Μπρούκλιν. «Τα στοιχεία έδειξαν ότι χρησιμοποιήθηκαν δύο όπλα και ότι οι δράστες βρίσκονταν μέσα σε ένα λευκό αυτοκίνητο. Ένας μάρτυρας αρχικά αναγνώρισε δύο άνδρες, στους οποίους δεν περιλαμβανόταν ο κατηγορούμενος Thomas», είχε γίνει γνωστό μέσα από ανακοίνωση των αρχών. Ο Thomas ήταν 17 ετών όταν συνελήφθη. Eίπε ότι σκέφτηκε πολλές φορές στο κελί του πώς θα αντιδρούσε αν ελευθερωνόταν ποτέ, ώσπου μόλις εχθές ήρθε η ώρα να αφεθεί ελεύθερος. 

«Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του θύματος», είπε ο Thomas. «Πιστεύω ότι από τη φυλάκισή μου, είχαν την εντύπωση ότι τους αποδόθηκε δικαιοσύνη για τον γιο τους και ήρθαν να μάθουν σήμερα ότι όλο αυτό το διάστημα είχαν στη φυλακή το λάθος άτομο για τη δολοφονία του γιου τους. ... Και δεν είναι μόνο η ζωή μου που διαλύθηκε από τη δικαστική αδικία, αλλά και η δική τους».

Την έρευνα για την υπόθεση του Tomas χειρίστηκε η Μονάδα Αναθεώρησης Καταδίκων. Ο εισαγγελέας Έρικ Γκονζάλες, ο οποίος βρέθηκε στο δικαστήριο την Πέμπτη, είπε σε μια δήλωση: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε δικαιοσύνη και ακεραιότητα σε κάθε υπόθεση και να έχουμε το θάρρος να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος». Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Tomas αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία. 

Πώς έγινε το δικαστικό λάθος που οδήγησε στη φυλακή τον Sheldon Tomas

Σε δελτίο Τύπου, ο εισαγγελέας Έρικ Γκονσάλες έκανε γνωστό πως η αναψηλάφηση της συγκεκριμένης υπόθεσης έδειξε πως ο νεαρός κατηγορήθηκε άδικα από αστυνομικούς, που χρησιμοποίησαν φωτογραφία άλλου αφροαμερικανού με το ίδιο όνομα για να τον συλλάβουν.

«Ο κατηγορούμενος συνελήφθη χάρη σε μάρτυρα που είπε πως ήταν κάποιος άλλος (με βάση φωτογραφία), που είχε το ίδιο ονοματεπώνυμο, σφάλμα που κατόπιν αποκρύφτηκε και δικαιολογήθηκε στην ποινική διαδικασία», ανέφερε ο κ. Γκονσάλες.

Mάρτυρας υπέδειξε τον Σέλντον Τόμας όταν της επιδείχθηκε φωτογραφία κάποιου άλλου Σέλντον Τόμας, που αστυνομικοί ανέσυραν εσκεμμένα και με δόλο από βάση δεδομένων. Με βάση αυτή τη λάθος ταυτοποίηση, ο Tomas συνελήφθη στο σπίτι του και κατόπιν υποδείχθηκε από την ίδια μάρτυρα. Η ταυτοποίηση οδήγησε στην προσαγωγή του σε δίκη για φόνο και στην καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξη.

Σύμφωνα με το National Registry of Exonerations («Εθνικό Αρχείο Αθωώσεων»), που τηρείται από αμερικανικό πανεπιστήμιο, οι περίπου 2.500 άνθρωποι που αθωώθηκαν μετά τις καταδίκες τους από την αμερικανική δικαιοσύνη τα τελευταία 30 χρόνια πέρασαν κατά μέσον όρο 13,9 χρόνια στη φυλακή άδικα. Μέγιστη διάρκεια άδικης φυλάκισης: 47 χρόνια και δυο μήνες. Τον Νοέμβριο του 2021, εξηντάρης αφροαμερικανός αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος στην πολιτεία Μιζούρι έπειτα από 43 χρόνια στη φυλακή εξαιτίας δικαστικού λάθους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και NBCnews

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ