Κοσμος

Λετονοί δωρίζουν στην Ουκρανία αυτοκίνητα που έχουν κατασχεθεί από μεθυσμένους οδηγούς

Μέσα στο 2022 συγκέντρωσαν ένα εκατομμύριο ευρώ για επισκευές και ανάγκες επιμελητείας των οχημάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λετονία: Η χώρα δωρίζει στην Ουκρανία αυτοκίνητα που έχουν κατασχεθεί από μεθυσμένους οδηγούς
twitter.com/poznaks

Λετονία: Η χώρα δωρίζει στην Ουκρανία αυτοκίνητα που έχουν κατασχεθεί από μεθυσμένους οδηγούς

H Λετονία ξεκίνησε φέτος την κατάσχεση οχημάτων από μεθυσμένους οδηγούς και καθώς εκατοντάδες αυτοκίνητα άρχισαν να γεμίζουν τις μάντρες αποφάσισε να τα στείλει στον ουκρανικό στρατό και στα ουκρανικά νοσοκομεία.

Επτά αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν χθες εν μέσω χιονοθύελλας με ένα τρέιλερ από μια δημόσια μάντρα με προορισμό την Ουκρανία.

Διακόσια αυτοκίνητα κατασχέθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους που βρέθηκαν με επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους υψηλότερα του 0,15% μέσα σε δύο μήνες στη χώρα αυτή της Βαλτικής με πληθυσμό 1,9 εκατομμύριο κατοίκους.

«Είναι στην ουσία πολύ τρομακτικό όταν συνειδητοποιείς πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν με μεθυσμένους οδηγούς», είπε ο Ρέινις Πόζνακς, ιδρυτής της μκο Twitter Convoy, η οποία έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση για την παράδοση των οχημάτων στην Ουκρανία.

Τα διακόσια κατασχεθέντα αυτοκίνητα, τα οποία το κράτος έχει δεσμευτεί να του παραδίδει κάθε εβδομάδα για να στέλνει στην Ουκρανία θα θέσουν σε δοκιμασία τα όρια της επιχείρησής του που σε μεγάλο βαθμό είναι εθελοντική, είπε ο ίδιος.

Η ιδέα ανήκει στον Πόζνακς, ο οποίος γελάει διηγούμενος ότι βρήκε μια ρωσική σημαία μέσα σε ένα από τα κατασχεθέντα αυτοκίνητα την οποία είχε ξεχάσει εκεί ο ιδιοκτήτης του.

Η Twitter Convoy έχει ήδη αποστείλει περίπου 1.200 οχήματα μετά την έκκληση για δωρεές που έκανε μέσω Twitter ημέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου τον περασμένο χρόνο. Μέσα στο 2022 συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο ευρώ για επισκευές και ανάγκες επιμελητείας των οχημάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, Άρβιλς Ασεράντενς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εμπνεύστηκε από την επιτυχία της μκο για να εγκαταλείψει την ιδέα της δημοπράτησής τους.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ουσιαστικά οτιδήποτε για να στηρίξουμε τους Ουκρανούς», σχολίασε.

Σε μια αστυνομική επιχείρηση χθες, τέσσερις αστυνομικοί απέκλεισαν έναν δρόμο στην πρωτεύουσα Ρίγα για μισή ώρα, ώστε να υποβάλουν σε αλκοτέστ τους οδηγούς. Κανένας δεν βρέθηκε μεθυσμένος, αλλά τον περασμένο χρόνο 4.300 οδηγοί βρέθηκαν να οδηγούν έχοντας καταναλώσει πάνω από το επιτρεπτό όριο ποσότητες αλκοόλ και ενεπλάκησαν σε σχεδόν 1.000 ατυχήματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ