Κοσμος

Μίνι-σφίγγα που χαμογελά αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αίγυπτο (εικόνα)

Πιστεύεται ότι αναπαριστά τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αίγυπτος: Μίνι-σφίγγα που χαμογελά αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη
Αίγυπτος: Μίνι-σφίγγα που χαμογελά αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη © EPA

Αίγυπτος: Μίνι-σφίγγα που χαμογελά αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη - Πιστεύεται ότι αναπαριστά τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο

Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα άγαλμα που μοιάζει με σφίγγα και τα ερείπια ενός ιερού σε αρχαίο ναό στη νότια Αίγυπτο, σύμφωνα με το υπουργείο Αρχαιοτήτων.

Τα αντικείμενα βρέθηκαν κοντά στο ναό της Χάθορ, έναν από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους χώρους της Αιγύπτου.

Η ασβεστολιθική σφίγγα με το «χαμογελαστό πρόσωπο και τα δύο λακκάκια» πιστεύεται ότι αναπαριστά τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο.
aigyptos2

Είναι πολύ μικρότερη από τη διάσημη Σφίγγα στις Πυραμίδες της Γκίζας, η οποία έχει ύψος 20 μέτρα.

Τα αντικείμενα βρέθηκαν μέσα σε έναν τάφο δύο επιπέδων στο ναό της Ντεντέρα στην επαρχία Κένα, 450 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.

Ο αυτοκράτορας Κλαύδιος, στον οποίο οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να ανήκουν τα χαμογελαστά χαρακτηριστικά του αγάλματος, επέκτεινε τη ρωμαϊκή κυριαρχία στη Βόρεια Αφρική μεταξύ 41 και 54 μ.Χ.

aigyptos
Οι αρχαιολόγοι θα μελετήσουν τα σημάδια στην πέτρινη πλάκα, τα οποία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα του αγάλματος, δήλωσε το υπουργείο.

Εκτός από την «όμορφη και με ακρίβεια σκαλισμένη» σφίγγα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης μια πέτρινη πλάκα της ρωμαϊκής εποχής με δημοτικές και ιερογλυφικές επιγραφές.

Το ασβεστολιθικό ιερό περιλαμβάνει μια πλατφόρμα δύο επιπέδων και μια λεκάνη από λασπότουβλα της βυζαντινής εποχής.

Ορισμένοι ειδικοί βλέπουν αυτές τις ανακαλύψεις από την αιγυπτιακή κυβέρνηση ως έναν τρόπο προσέλκυσης περισσότερων τουριστών, για την αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας της εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης στην Αίγυπτο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ