- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέες καταγγελίες για το Βατικανό - «Ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β' γνώριζε για υποθέσεις παιδεραστίας»
Τι αναφέρει δημοσιογραφική έρευνα για την δράση του όταν ήταν ακόμα Καρδινάλιος
Βατικανό: Καταγγελίες πως ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β' γνώριζε για υποθέσεις παιδεραστίας - Τι αναφέρει δημοσιογραφική έρευνα για την δράση του όταν ήταν ακόμα Καρδινάλιος
Ο καρδινάλιος Κάρολ Βοϊτίλα, ο οποίος επρόκειτο να εκλεγεί πάπας το 1978, με το όνομα Ιωάννης-Παύλος Β΄, ήταν ενήμερος για υποθέσεις παιδεραστίας στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Πολωνίας, σύμφωνα με μια δημοσιογραφική έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα από το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN.
Την εποχή που ήταν καρδινάλιος και επίσκοπος της Κρακοβίας, ο Κάρολ Βοϊτίλα γνώριζε για αδικήματα που είχαν διαπράξει ιερείς της επισκοπής αυτής και τους μετέφερε από τη μια ενορία στην άλλη για να αποφύγει το σκάνδαλο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, τον Μίχαλ Γκουτόφσκι.
Ένας από τους ιερείς εστάλη από τον μελλοντικό πάπα στην Αυστρία. Ο καρδινάλιος Βοϊτίλα του έγραψε και μια συστατική επιστολή, απευθυνόμενη στον τότε καρδινάλιο της Βιέννης Φραντς Κένιγκ, χωρίς να τον ενημερώσει όμως για τις κατηγορίες σε βάρος του ιερέα.
Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Γκουτόφσκι συναντήθηκε με θύματα παιδεραστών ιερέων, με συγγενείς τους και με πρώην εργαζομένους στην επισκοπή. Επικαλείται επίσης έγγραφα της πρώην μυστικής αστυνομίας της κομμουνιστικής Πολωνίας SB και τα ελάχιστα κείμενα της Εκκλησίας στα οποία κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση. Ο δημοσιογράφος είπε ότι η επισκοπή της Κρακοβίας αρνήθηκε να του επιτρέψει την πρόσβαση στα αρχεία της.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Πολωνίας έχει αρνηθεί και στο παρελθόν να παραδώσει έγγραφα, ακόμη και στις δικαστικές αρχές ή σε μια δημόσια επιτροπή που ερευνούσε υποθέσεις παιδεραστίας.
Ένας μάρτυρας που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος αυτοπροσώπως είχε αναφέρει στον καρδινάλιο Βοϊτίλα τις πράξεις ενός ιερέα, το 1973. «Ο Βοϊτίλα ήθελε πρώτ’ απ’ όλα να βεβαιωθεί ότι δεν ήταν κάποιο κόλπο. Ζήτησε να μην το πω πουθενά αλλού, είπε ότι θα ασχολιόταν ο ίδιος» είπε ο άνδρας αυτός, προσθέτοντας ότι ο καρδινάλιος τον ρώτησε ρητά αν θα μπορούσαν να συγκαλύψουν το θέμα.
«Αυτό που ανακαλύψατε είναι επαναστατικό, επειδή αποδεικνύει αυτό που πολλοί άνθρωποι υποψιάζονταν εδώ και χρόνια, ότι ο Ιωάννης-Παύλος Β΄ γνώριζε ότι υπήρχε αυτό το πρόβλημα, προτού ακόμη να γίνει πάπας», είπε ο Τόμας Ντόιλ, πρώην ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας, ειδικός στο κανονικό δίκαιο και συγγραφέας μιας από τις πρώτες αναφορές για εγκλήματα Καθολικών ιερέων στις ΗΠΑ. «Έπρεπε να γνωρίζει, αλλά δεν υπήρχαν αποδείξεις. Και εδώ, έχουμε την απόδειξη», τόνισε.
Ένα βιβλίο με παρόμοιες κατηγορίες σε βάρος του Κάρολ Βοϊτίλα πρόκειται να κυκλοφορήσει εντός της εβδομάδας στην Πολωνία. Είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας του Ολλανδού δημοσιογράφου Έκε Όβερμπεκ και τιτλοφορείται «Maxima Culpa – Ο Ιωάννης-Παύλος Β΄ γνώριζε».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δύο από τα παιδιά μου χάθηκαν. Ένας από τους τρεις γιους μου είναι ζωντανός» - 8 νεκροί και 18 αγνοούμενοι
Συνεχίζονται οι έρευνες για το κίνητρο
Οι καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων προκάλεσαν ορμητικούς χειμάρρους λάσπης
Οκτώ νεκροί και 18 αγνοούμενοι
Εδώ έχουμε «ευαίσθητους» που στην ουσία ζητούν να μη σατιρίζονται οι δυτικοί που οικειοποιούνται ξένες κουλτούρες. Αλλά μπορεί και να μην είναι μόνο από ανοησία που το κάνουν.
Στο στόχαστρο των ρωσικών πυραύλων και drones τυπογραφεία, βιβλιοπωλεία και μνημεία πολιτισμού
Οξεία αντιπαράθεση για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μετονομάσει τη λίμνη
Περίπου 5.000 Αμερικανοί ναύτες αναμένεται να αποβιβαστούν για ξεκούραση
Η πτήση που την οδήγησε σε αλλεπάλληλες ιατρικές επισκέψεις και τελικά σε θεραπείες
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
«Το πλοίο έγειρε πολύ γρήγορα αντί να βυθιστεί αργά»
Το σχολείο θάφτηκε κάτω από τη λάσπη
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 36 ετων
Με 52,8% οι Ισλανδοί απέρριψαν την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών
Ξεκίνησαν οι ταφές των θυμάτων
Το χρονικό της τραγωδίας - Συνελήφθη ο καπετάνιος
Οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στις λάσπες εκμηδενίζονται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.