Κοσμος

Ρόμπερτ Φράτα: Η σεξουαλική διαταραχή του και η δολοφονία της γυναίκας του

Ένας ναρκισσιστής που θεωρούσε ότι είχε δικαίωμα στα πάντα - Ο πρώτος άνθρωπος που εκτελέστηκε το 2023 στο Τέξας

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ιστορία του Ρόμπερτ Φράτα που καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία της γυναίκας του και εκτελέστηκε στις 10 Ιανουαρίου 2023 στο Τέξας.

Η ιστορία του Ρόμπερτ Φράτα που καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία της γυναίκας του και εκτελέστηκε στις 10 Ιανουαρίου 2023 στο Τέξας.

Ο Ρόμπερτ (Μπομπ) Φράτα είναι ο πρώτος άνθρωπος που εκτελέστηκε φέτος στο Τέξας, στις 10 Ιανουαρίου 2023. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή πλήρωσε δύο άτομα για να σκοτώσουν την εν διαστάσει σύζυγό του.

Τον Νοέμβριο του 1994, το πτώμα της 33χρονης Φάρα Φράτα βρέθηκε στο γκαράζ του σπιτιού της στο Χαμπλ του Τέξας. Ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της Μπομπ κι έμενε εκεί με τα παιδιά τους, ενώ εκκρεμούσε το διαζύγιό τους. Ήταν 9 Νοεμβρίου και η Φάρα είχε πάει να κουρευτεί. Όσο ήταν στο κομμωτήριο, ο δράστης πήγε να κρυφτεί στην αυλή του σπιτιού και ο συνεργός του ετοιμαζόταν να τον συναντήσει με το αυτοκίνητο διαφυγής σε κοντινό δρόμο. Ήταν μέρα που ο Φράτα μπορούσε να δει τα παιδιά του και είχε αποφασίσει να τα πάρει μαζί του στην εκκλησία. Έτσι, η Φάρα έφτιαξε τα μαλλιά της, γύρισε στο σπίτι, άνοιξε την πόρτα του γκαράζ, μπήκε και στάθμευσε το αμάξι της. Ξαφνικά, το ζευγάρι των γειτόνων από απέναντι άκουσε έναν πυροβολισμό και την κραυγή της. Οι δυο γείτονες κοίταξαν από το παράθυρο και είδαν τη Φάρα να πέφτει στο δάπεδο του γκαράζ. Μετά άκουσαν και δεύτερο πυροβολισμό, είδαν ότι η Φάρα δεν κουνιόταν και κάλεσαν την αστυνομία.

Οι γονείς της έμεναν σχετικά κοντά κι ετοιμάζονταν για το δείπνο τους, όταν στις 8 μμ μια γειτόνισσα της Φάρα τους ειδοποίησε τηλεφωνικά ότι η μοναχοκόρη τους είχε δεχτεί δύο σφαίρες στο κεφάλι. Έφτασαν σύντομα στο σημείο, αλλά οι αστυνομικοί τους εμπόδιζαν να πλησιάσουν. Πρόλαβαν μόνο να δουν ότι ήταν ακόμη ζωντανή -ήταν πεσμένη μπρούμυτα, αλλά είχε σπασμούς. Οι διασώστες έκριναν ότι είχε χάσει πολύ αίμα και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο με ελικόπτερο, αλλά δυστυχώς ήταν πια νεκρή. Ο πατέρας της ήταν βέβαιος από την πρώτη στιγμή ότι ο γαμπρός του είχε ανάμιξη. Η Φάρα και ο Μπομπ Φράτα ήταν παντρεμένοι 11 χρόνια και είχαν εμπλακεί σε μια οδυνηρή νομική διαμάχη για το διαζύγιό και την επιμέλεια των τριών παιδιών τους (Μπράντλεϊ 7 ετών, Ντάνιελ 6 και Άμπερ 4 ετών). Η προγραμματισμένη δίκη ήταν σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες.

Cop-turned-killer Robert Fratta executed for hiring teenage hitman to kill his wife in 1994

Για τον έξω κόσμο, ο Μπομπ Φράτα ήταν ένας αξιοσέβαστος πολίτης. Εργαζόταν στη δημόσια ασφάλεια παλαιότερα, ως αστυνομικός και ως πυροσβέστης, και λάτρευε τα παιδιά του. Όπως και το bodybuilding, περνώντας πολλές ώρες στο γυμναστήριο. Αλλά είχε και μια πολύ διαφορετική πλευρά, άγνωστη στους πολλούς, για την οποία η Φάρα δυσκολευόταν να μιλήσει. Ο Μπομπ της ζητούσε να κάνει πράγματα στο σεξ που της έφερναν αηδία. Παρουσίασε λεπτομερώς όλες τις σεξουαλικές επιθυμίες του Μπομπ στα χαρτιά του διαζυγίου. Η Μπομπ ήταν κοπρόφιλος και της ζητούσε να αφοδεύσει και να ουρήσει επάνω του. Και το μυστικό του επρόκειτο να γίνει δημόσιο αρχείο που θα χρησιμοποιούσαν οι δικηγόροι στη δίκη σε λίγες βδομάδες. Η Φάρα είχε πετάξει τον Μπομπ έξω από το σπίτι και καθώς πλησίαζε η ημερομηνία του δικαστηρίου, φαινόταν ταραγμένη και φοβόταν μήπως ο Μπομπ τη δολοφονήσει, επειδή, λίγους μήνες νωρίτερα, ένας μασκοφόρος άντρας εισέβαλε στο σπίτι από το παράθυρο και της επιτέθηκε μπροστά στα μικρά παιδιά της. Υποψιάστηκε τότε ότι ο εισβολέας ήταν φίλος του Μπομπ, και όταν έφυγε, τα παιδιά έκλαιγαν και η ίδια είχε πανικοβληθεί. Ο εισβολέας δεν συνελήφθη ποτέ.

Ο Μπομπ Φράτα δεν ήταν κοντά στη σκηνή του εγκλήματος. Και είχε αποδείξεις για το άλλοθί του: Ήταν στην εκκλησία μαζί με τα τρία παιδιά του. Ο επικεφαλής αστυνομικός ντετέκτιβ διερωτήθηκε: «Πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν την εκκλησία και τα ίδια τους τα παιδιά ως άλλοθι;» Οι αστυνομικοί ήταν σίγουροι ότι ακόμα κι αν ο Μπομπ δεν βρισκόταν εκεί, είχε κάποια σχέση με τη δολοφονία. Ειδικά όταν έψαξαν το αυτοκίνητό του και βρήκαν στο ντουλαπάκι έναν φάκελο που περιείχε 1000 δολάρια. Θεώρησαν ότι αυτά μπορεί να ήταν χρήματα για να ξεπληρώσει τον δολοφόνο. Εκείνο το βράδυ, οι αστυνομικοί τον ανέκριναν επί ώρες. Μια από τις ερωτήσεις που του έκαναν ήταν: «Μπομπ, τι πρέπει να κάνουμε με κάποιον που σκότωσε άνθρωπο;» και ο Φράτα απάντησε «Να τον βάλετε στη φυλακή για πάντα». Μετά τον ρώτησαν «Τι πρέπει να κάνουμε με κάποιον που σκότωσε τη γυναίκα του;» Και ο Φράτα απάντησε «Εξαρτάται από τις περιστάσεις». Εκείνη τη στιγμή οι αστυνομικοί βεβαιώθηκαν ότι αυτός είχε σκοτώσει τη Φάρα, αλλά δε μπορούσαν να το αποδείξουν, οπότε τον άφησαν να φύγει. Θλιμμένος, μόλις 24 ώρες αφότου βρέθηκε νεκρή η Φάρα, ο Μπομπ είπε στους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω: «Ελπίζω να βρουν τον ένοχο σύντομα». Μετά σκούπισε τάχα τα δάκρυά του και άρχισε να κάνει αστείες γκριμάτσες στις κάμερες. 

Η αστυνομική έρευνα για τη δολοφονία της Φάρα Φράτα ξεκίνησε αμέσως και σύντομα απέδωσε καρπούς. Αν και ο Φράτα δεν ήταν κοντά στο σπίτι την ώρα της δολοφονίας και ήταν στην εκκλησία, δεν παρακολουθούσε τη λειτουργία, αλλά επικοινωνούσε συνεχώς με τους δολοφόνους στο κινητό του, όπως έδειξαν τα αρχεία από τις τηλεφωνικές κλήσεις του.

Robert Fratta convicted of killing wife Farah and sentenced to death in 1996

Πριν συλληφθεί και καταδικαστεί για φόνο δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της Φάρα, ο Ρόμπερτ Φράτα ανακρίθηκε ξανά και επέμενε ότι δεν σκότωσε τη γυναίκα του. Ο πρώην bodybuilder κατηγορήθηκε ότι οργάνωσε το σχέδιο δολοφονίας πληρώνοντας δύο άνδρες από το γυμναστήριο να σκοτώσουν τη γυναίκα του. Η καταδίκη του το 1996 απορρίφθηκε αργότερα λόγω αποδεικτικών στοιχείων που κακώς είχαν γίνει δεκτά από το δικαστήριο. Μετά από αυτό, ο Ρόμπερτ Φράτα οδηγήθηκε ξανά σε δίκη το 2009 και καταδικάστηκε για δεύτερη φορά. Στη διάρκεια της δίκης, οι δικηγόροι υπεράσπισης είπαν ότι ο Μπομπ Φράτα είχε τραυματισθεί ψυχικά στην εφηβεία, όταν είδε τον πατέρα του να πεθαίνει από καρδιακό επεισόδιο. Είπαν ότι έβλεπε τον εαυτό του ως θύμα και φοβόταν μήπως χάσει την επιμέλεια των παιδιών του μετά το διαζύγιο. Οι εισαγγελείς περιέγραψαν τον Ρόμπερτ διαφορετικά, λέγοντας ότι ήταν ναρκισσιστής που χειραγωγούσε τους γύρω του και είχε μακρύ ιστορικό ψυχοπάθειας -άλλωστε οι ψυχίατροι που τον εξέτασαν διέγνωσαν διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας και αντικοινωνικής προσωπικότητας. Ισχυρίστηκαν ότι έπρεπε να γνωρίζει τον αντίκτυπο που θα είχε ο θάνατος της συζύγου του στα παιδιά τους, αφού είδε τον θάνατο του πατέρα του. Η ενήλικη κόρη του Ρόμπερτ, η οποία ήταν 4 ετών όταν πέθανε η μητέρα της, είπε ότι δεν είδε τύψεις από τον πατέρα της όταν βρήκε χρόνο να τον επισκεφτεί μια φορά στη φυλακή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εξαιτίας του απέκτησε  προβλήματα εμπιστοσύνης στις σχέσεις της με τους άνδρες.

Ο εισαγγελέας είπε ότι ο Ρόμπερτ Φράτα πλησίασε επτά ανθρώπους για να τους ζητήσει να σκοτώσουν τη γυναίκα του και δυστυχώς κανείς τους, παρότι όλοι απέρριψαν την πρόταση, δεν σκέφτηκε να ειδοποιήσει την αστυνομία. Γιατί στην υπο-κουλτούρα του bodybuilding ο Ρόμπερτ Φράτα είχε τον σεβασμό και τον θαυμασμό όλων. Στη δεύτερη δίκη του το 2009 ο Ρόμπερτ Φράτα κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της γυναίκας του και καταδικάστηκε σε θάνατο. Παρέμενε σε θάλαμο μελλοθανάτων έως την εκτέλεσή του με θανατηφόρο ένεση στις 10 Ιανουαρίου 2023.

Ο γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ έχει γυρίσει τη σειρά ντοκιμαντέρ «On Death Row» με μελλοθανάτους στις φυλακές των ΗΠΑ. Σε ένα επεισόδιο συνομιλεί με τον Μπομπ Φράτα. Εκεί ο Φράτα αποκάλυψε ότι στην αρχή δεν έβρισκε ελκυστική τη γυναίκα του, αλλά του φερόταν υπέροχα. Η Φάρα ήταν ήδη αρραβωνιασμένη, αλλά συνέχισε να τον κυνηγάει γνωρίζοντας ότι έβγαινε με άλλες γυναίκες. Ήθελε να του μαγειρεύει, να του καθαρίζει, να φροντίζει τα ρούχα του. Την αγάπησε και την ερωτεύτηκε για την προσωπικότητά της και για τον τρόπο που του φερόταν. Είπε επίσης ότι ήλπιζε να παντρευτεί κάποια ψηλότερη, ότι «δεν πληρούσε τα φυσικά χαρακτηριστικά που έψαχνε σε μια σύζυγο». Στο ντοκιμαντέρ, χάρη στις ερωτήσεις του Χέρτζογκ, ξεδιπλώνεται όλη η ναρκισσιστική προσωπικότητα του Ρόμπερτ Φράτα.

On Death Row S02 E04: Robert Fratta | Werner Herzog

Πολλές δημοσιογραφικές εκπομπές έχουν ασχοληθεί με τον Ρόμπερτ Φράτα και τη δολοφονία της γυναίκας του. Ξεχωρίζει η τηλεοπτική παραγωγή 48 hours «Thou Shall Not Kill» του CBS. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ