Κοσμος

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ

Τι θα περιλαμβάνει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανοί στρατιώτες
Φωτογραφία αρχείου © EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο πακέτο βοήθειας ύψους 400 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ - Οι δηλώσεις Μπλίνκεν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή (03.03) ένα ακόμη πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, με πυρομαχικά και άλλη υποστήριξη αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα χρηματοδοτηθεί βάσει της νομοθεσίας που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο να προχωρήσει με την παροχή βοήθειας χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοινώνοντας τη βοήθεια.

«Αυτό το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας περιλαμβάνει περισσότερα πυρομαχικά για HIMARS και οβίδες που παρέχονται από τις ΗΠΑ, τα οποία η Ουκρανία χρησιμοποιεί τόσο αποτελεσματικά για να αμυνθεί, καθώς και πυρομαχικά για οχήματα μάχης πεζικού Bradley, γέφυρες εκτόξευσης τεθωρακισμένων οχημάτων, πυρομαχικά και εξοπλισμό κατεδάφισης και άλλη συντήρηση, εκπαίδευση και υποστήριξη», πρόσθεσε.

Η Δύση υποσχέθηκε στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών για να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να απωθήσουν τη νέα επίθεση των στρατευμάτων της Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε έτσι προ ημερών πως αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να προμηθεύσει κατεπειγόντως με οβίδες 155 χιλιοστών το ουκρανικό πυροβολικό.

Συλλήψεις Αμερικανών για παροχή αεροπορικής τεχνολογίας στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, δύο Αμερικανοί συνελήφθησαν στο Κάνσας, κατηγορούμενοι ότι προμήθευσαν αμερικανική αεροπορική τεχνολογία στη Ρωσία κατά παράβαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον σε βάρος της Μόσχας, αποκάλυψε χθες Πέμπτη ο υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Μάθιου Άξελροντ.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων έβαλαν στη «μαύρη λίστα» τους τομείς της άμυνας, της αεροδιαστημικής, της ναυτιλίας και της βιομηχανίας, προκειμένου να περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την πολεμική μηχανή της.

Ο Άξελροντ αποκάλυψε τις δύο συλλήψεις σε εκδήλωση του αμερικανικού δικηγορικού συλλόγου στο Μαϊάμι. Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για τους δύο Αμερικανούς που συνελήφθησαν, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Εμπορίου συνεργάζεται με το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ