Κοσμος

Μπλίνκεν σε Λαβρόφ για Ουκρανία: Δώστε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο

Συνάντηση για πρώτη φορά μετά την ρωσική εισβολή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επικοινωνία Μπλίνκεν-Λαβρόφ «τις επόμενες ημέρες»
Μπλίνκεν - Λαβρόφ © ΕPA/Μichael Knights

Oυκρανία - Μπλίνκεν σε Λαβρόφ: Δώστε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο

Οι κορυφαίοι διπλωμάτες της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μίλησαν πρόσωπο με πρόσωπο την Πέμπτη, για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, στο περιθώριο μιας συνάντησης της G20 των 20 δηλαδή ισχυρότερων χωρών του πλανήτη. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να τερματίσει τον πόλεμο και προέτρεψε τη Μόσχα να ανακαλέσει την αναστολή της πυρηνικής συνθήκης New START, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Λαβρόφ και ο Μπλίνκεν μίλησαν «στο πόδι» για λιγότερο από 10 λεπτά στο τέλος της κλειστής συνεδρίασης και δεν προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ότι είχε πει στον Λαβρόφ να ασχοληθεί με τη διπλωματία κατά τη διάρκεια της απρογραμμάτιστης συνάντησης. «Είπα στον υπουργό Εξωτερικών ότι ανεξάρτητα από το τι άλλο συμβαίνει στον κόσμο ή στις σχέσεις μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πάντα έτοιμες να εμπλακούν και να δράσουν στον έλεγχο των στρατηγικών εξοπλισμών, όπως ακριβώς έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση ακόμη και στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Νωρίτερα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι κάλεσαν την Ομάδα των 20 (G20) να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Μόσχα για να τερματίσει τη σύγκρουση, που διανύει πλέον τον δεύτερο χρόνο της.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να καλούμε τη Ρωσία να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο και να αποχωρήσει από την Ουκρανία για χάρη της διεθνούς ειρήνης και της οικονομικής σταθερότητας», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν μετά την ομιλία του στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Ο Μπλίνκεν δεν είχε βρεθεί καν στο ίδιο δωμάτιο με τον Σεργκέι Λαβρόφ στην προηγούμενη σύνοδο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον Ιούλιο. Η τελευταία τετ-α-τετ συνάντηση που είχαν ήταν τον Ιανουάριο του 2022, μερικές εβδομάδες πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Οι Μπλίνκεν και Λαβρόφ έχουν μιλήσει ωστόσο τηλεφωνικώς έκτοτε, αλλά όχι γι'αυτό το θέμα.

Ο Λαβρόφ προκάλεσε ωστόσο σκάνδαλο στην πιο πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 τον Ιούλιο στο Μπαλί, καθώς εγκατέλειψε αμέσως την αίθουσα μετά την ομιλία του και δεν έμεινε να ακούσει τους επικριτές του.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έφτασε χθες, Τρίτη, το βράδυ στην Ινδία, χώρα που έχει μακρά φιλία με τη Ρωσία και δεν καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ