Κοσμος

Προειδοποίηση Μπαρόζο σε Κάμερον για τη μετανάστευση

Καμία διαπραγμάτευση για την ελευθερία της κίνησης προσώπων στην ΕΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
79131-159824.jpg

Να μην αποπειραθεί να αμφισβητήσει την αρχή της ελευθερίας της κίνησης προσώπων στην ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε θεμελιώδη για την εσωτερική αγορά, προειδοποίησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Η δήλωση αυτή του Μπαρόζο στο BBC καταφέρνει ένα πλήγμα στις προσπάθειες του Κάμερον ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2015 να κατευνάσει τους ψηφοφόρους που θεωρούν ότι η οικονομία της Βρετανίας αντιμετωπίζει προβλήματα και ότι η πολιτιστική της ταυτότητα αλλοιώνεται λόγω των μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

Δύο προβεβλημένα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος του Κάμερον μεταπήδησαν στο αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) το τελευταίο διάστημα, ενώ το κόμμα αυτό απέκτησε πρόσφατα για πρώτη φορά μια έδρα στη Βουλή νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το UKIP αξιώνει να τερματιστεί η τρέχουσα αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, που χαρακτηρίζει μια πολιτική «ανοικτών θυρών».

«Η ελευθερία της κίνησης είναι μια πολύ σημαντική αρχή της εσωτερικής αγοράς», δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC. «Θα προέτρεπα έντονα τη Βρετανία να μην αμφισβητήσει αυτή την αρχή», πρόσθεσε.

Σε  άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Sunday Telegraph" ο Κάμερον τόνισε σήμερα ότι θα θέσει τα δικαιώματα που αφορούν τη μετανάστευση εντός της ΕΕ στο επίκεντρο «της διαπραγμάτευσής μας» με την Ευρώπη.

Ο Κάμερον έχει ήδη καταστήσει σαφές σε αδρές γραμμές ποιες μεταρρυθμίσεις θέλει να αποσπάσει από την ΕΕ και ποιες εξουσίες θέλει να επαναφέρει στο Λονδίνο από τις Βρυξέλλες. Eπιδιώκει η Βουλή να διατηρήσει το αποκλειστικό δικαίωμα να νομοθετεί σε εθνικό επίπεδο, να μειωθεί η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις, αλλά και να ελεγχθεί η μετανάστευση.

Η εφημερίδα "The Times", επικαλούμενη πηγές που δεν κατονόμασε, έγραψε σήμερα ότι ο Κάμερον θέλει να τεθεί ένα όριο στον αριθμό των ανειδίκευτων εργατών από χώρες της ΕΕ που θα μπορούν μεταναστεύσουν για να εργαστούν στη χώρα του.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί ένα τέτοιο όριο από μέρους του Λονδίνου κατά τη συνέντευξή του στο BBC, ο Μπαρόζο έκρινε ότι αυτό πιθανόν θα παραβίαζε το κοινοτικό δίκαιο και ότι δεν έχει ενημερωθεί για καμιά σαφή πρόταση σχετικά από πλευράς της Βρετανίας.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, η θέσπιση ενός «αυθαίρετου ορίου μού φαίνεται ότι δεν συμμορφώνεται προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.