Κοσμος

Μίκι Σούνικ: Μια κοπέλα που αντιστάθηκε στον δολοφόνο της

Αρνήθηκε να γίνει θύμα του και έδωσε μια άνιση μάχη

Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μίκι Σούνικ: Η ιστορία της 21χρονης που αντιστάθηκε αλλά τελικά δολοφονήθηκε από τον Μπράντον Λαβέρν, ο οποίος καταδίκαστηκε σε δις ισόβια 

Η Μίκι Σούνικ ήταν μια 21χρονη που έμενε με την οικογένειά της στο Λαφαγιέτ της Λουιζιάνας. Λάτρευε το ποδήλατο και το χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις της συνεχώς, είτε για να πάει στα μαθήματά της στο πανεπιστήμιο είτε να βγει με φίλους στα εστιατόρια και στα μπαρ τις πόλης. Ήταν πολύ δεμένη με τη μεγαλύτερη αδερφή της, τον μικρότερο αδερφό της αλλά και τους γονείς της. Οι Σούνικ ήταν μια πολύ  αγαπημένη οικογένεια. Το Σάββατο 19 Μαΐου 2012, η Μικαέλα που όλοι φώναζαν χαϊδευτικά “Μίκι” θα πήγαινε στην αποφοίτηση του αδελφού της Ζακ από το λύκειο. Το προηγοούμενο βράδυ η Μίκι είχε βγει με φίλους και δεν είχε γυρίσει ακόμη στο σπίτι. Η οικογένεια έφυγε για την αποφοίτηση του Ζακ το πρωί του Σαββάτου, ελπίζοντας ότι η αργοπορημένη Μίκι θα προλάβαινε να πάει στο σχολείο για την τελετή.

Η Μίκι ήταν κοινωνική, της άρεσε να βγαίνει έξω με φίλους, αλλά ήταν και πολύ συνεπής στις υποχρεώσεις της. Οι δικοί της απόρησαν που δεν ήταν στο σπίτι την ώρα που έπρεπε να φύγουν για την αποφοίτηση, αλλά υπέθεσαν ότι μπορεί να είχε κοιμηθεί σε κάποιο φιλικό σπίτι και απλώς είχε αργήσει να ξυπνήσει. Ωστόσο, δεν εμφανίστηκε καθόλου στην τελετή αποφοίτησης και όταν η οικογένειά της επέστρεψε στο σπίτι, η Μίκι δεν ήταν εκεί, ούτε απαντούσε στο κινητό της. Οι γονείς της κάλεσαν τους φίλους της και ανακάλυψαν ότι είχε βγει το βράδυ της Παρασκευής με πολλούς από αυτούς και τελικά έφυγε με τον καλό της φίλο Μπρέτλι Γουίλσον.

Ο Μπρέτλι έμενε περίπου έξι χιλιόμετρα από το σπίτι της Μίκι. Είπε στην οικογένεια ότι η Μίκι έφυγε από το σπίτι του γύρω στη 1.45 το πρωί του Σαββάτου για να επιστρέψει στο δικό της. Είχε το ποδήλατό της και δε ζήτησε από τον Μπρέτλι να την πάει σπίτι με το αμάξι του. Η οικογένεια της Μίκυ ανέφερε την εξαφάνισή της στην αστυνομία αμέσως.

Η αστυνομία μίλησε πρώτα στον Μπρέτλι, τον άνθρωπο που την είδε τελευταία φορά ζωντανή. Τους είπε ότι πήγαν σε ένα συγκεκριμένο μπαρ με τη Μίκι το βράδυ της Παρασκευής γύρω στις 22.15 για να πιουν ένα ποτό και να ακούσουν ζωντανή μουσική. Στη συνέχεια, και οι δύο επέστρεψαν με τα ποδήλατά τους στο σπίτι του, πήραν το αυτοκίνητό του και οδήγησαν σε ένα φαστφουντάδικο, το Taco Bell. Μετά επέστρεψαν στο σπίτι του για να φάνε και στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Μπρέτλι, κάποιοι άλλοι φίλοι σχεδίαζαν να συναντηθούν μαζί τους, αλλά η Μίκι αποφάσισε να πάει σπίτι επειδή ήταν κουρασμένη.

Η αστυνομία ζήτησε υλικό από την κάμερα του μπαρ και είδε τη Μίκυ και τον Μπρέτλι να πηγαίνουν εκεί την ώρα που είχε πει ο Μπρέτλι. Για περίπου δυόμιση ώρες συζητούσαν χαλαρά σαν φίλοι (η αστυνομία δεν είδε να πιάνονται από το χέρι ή ο Μπρέτλι να τη φέρνει σε αμηχανία με κάποια κίνησή του) και όταν έφυγαν, δεν φαίνονταν να είναι μεθυσμένοι. Πλάνα παρακολούθησης από το Taco Bell έδειξαν ότι ο Μπρέτλι αγόρασε φαγητό από το drive-through. Στη συνέχεια, η αστυνομία βρήκε πλάνα από κάμερες επιχειρήσεων στη διαδρομή που ακολουθούσε η Μίκι με το ποδήλατο επιστρέφοντας στο σπίτι της. Δεν ήταν ασυνήθιστο για εκείνη να γυρίζει νύχτα με το ποδήλατο.

Η αστυνομία είδε τη Μίκι πολλές φορές σε διαφορετικά πλάνα που συγκέντρωσε από κάμερες παρακολούθησης κατά μήκος της διαδρομής. Έτσι, εντοπίστηκε ο δρόμος όπου χάθηκε, η οδός Σεντ Λόντρι. Τα πλάνα αποκάλυψαν ότι ένα λευκό αγροτικό φορτηγάκι Chevy οδηγούσε πίσω της. Αστυνομικοί ερεύνησαν την περιοχή για να δουν αν το ποδήλατο της Μίκι ήταν εκεί. Ήθελαν να εξακριβώσουν αν κάποιο όχημα χτύπησε το ποδήλατο, τραυμάτισε τη Μίκι κι εξαφανίστηκε. Αλλά δε βρήκαν τίποτα. Μια εβδομάδα μετά την εξαφάνιση της Μίκι, το ποδήλατό της βρέθηκε σε ένα ποτάμι, κάτω από μια γέφυρα στην περιοχή Ουίσκι Μπέι, 25 μίλια από το σημείο που εθεάθη τελευταία φορά. Φαινόταν χτυπημένο από αυτοκίνητο. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα πλάνα παρακολούθησης με το λευκό Chevy και έκανε έκκληση στον κόσμο για σχετικές πληροφορίες. Πράγματι, η πληροφορία που ήρθε από έναν πολίτη οδήγησε την αστυνομία στο Τέξας. Ένα ίδιο λευκό Chevy είχε καεί στο Τέξας.

Η αστυνομία εντόπισε τον ιδιοκτήτη που λεγόταν Μπράντον Λαβέρν και είχε μια καταδίκη για σεξουαλική επίθεση. Το 2000 είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση, επειδή το 1999 εισέβαλε στο σπίτι μιας γυναίκας, την έδεσε και την ανάγκασε να του κάνει στοματικό σεξ. Καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια για αυτό το έγκλημα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος πρόωρα, το 2008. Η αστυνομία συγκέντρωσε στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο Μπράντον Λαβέρν ήταν στην περιοχή όπου εξαφανίστηκε η Μίκι, αλλά και στην περιοχή όπου βρέθηκε το ποδήλατό της. Η αστυνομία ανακάλυψε επίσης ότι τη μέρα μετά την εξαφάνιση της Μίκι, ο Μπράντον εισήχθη σε νοσοκομείο της Νέας Ορλεάνης με τραύματα από μαχαίρι. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τον λήστεψαν σε ένα βενζινάδικο, αλλά δεν μπορούσε να δώσει λεπτομέρειες στην αστυνομία. Ο Μπράντον Λαβέρν συνελήφθη και κατηγορήθηκε για απαγωγή και φόνο.

Ήταν πια Αύγουστος του 2012, όταν η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε το πτώμα της Μίκι «μετά από μια αξιόπιστη πληροφορία». Το πτώμα βρέθηκε σε μια απομακρυσμένη δασώδη περιοχή δίπλα σε ένα παλιό νεκροταφείο, περίπου 45 μίλια από το σημείο που εθεάθη τελευταία φορά. Ο Μπράντον Λαβέρν δέχτηκε να πει τι συνέβη, αν δεν καταδικαζόταν σε θάνατο, αλλά σε ισόβια κάθειρξη.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, στις 19 Μαΐου, ο Μπράντον Λαβέρν κυκλοφορούσε με το αγροτικό του γύρω από το Λαφαγιέτ και καλούσε από το κινητό του «υπηρεσίες συνοδών», όταν είδε τη Μίκι. Την ακολούθησε και χτύπησε επίτηδες το ποδήλατό της. Η Μίκι έπεσε και την έβαλε με το ζόρι στο φορτηγό του και το ποδήλατό της στην καρότσα. Στην κατοχή του είχε ένα μαχαίρι και ένα ημιαυτόματο πιστόλι. Η Μίκι θέλοντας να καλέσει βοήθεια πήγε να πιάσει το κινητό της, αλλά ο Λαβέρν την απείλησε με το μαχαίρι του. Τότε η Μίκι τον ψέκασε στο πρόσωπο με το σπρέι πιπεριού που είχε πάντα επάνω της και κατάφερε να του πάρει το μαχαίρι. Τον μαχαίρωσε πολλές φορές. Τελικά, της άρπαξε το μαχαίρι αφού είχαν κοπεί πολλοί  τένοντες στα χέρια του και μαχαίρωσε τη Μίκι τέσσερις φορές. Ο Μπράντον είπε στην αστυνομία ότι η Μίκι έπεσε και δεν κουνιόταν, ούτε είχε σφυγμό. Οδήγησε επί σαράντα λεπτά, ώσπου βρήκε ένα απόμερο μέρος για να θάψει το πτώμα. Αλλά η Μίκι δεν είχε πεθάνει. Πετάχτηκε, του άρπαξε το μαχαίρι και τον μαχαίρωσε στο στήθος. Ο Μπράντον τότε πήρε το όπλο του και την πυροβόλησε στο κεφάλι. Η Μίκι πέθανε ακαριαία.

Ο Μπράντον τραυματίστηκε σοβαρά, τα τραύματά του μπορεί να αποδεικνύονταν θανατηφόρα, έτσι, οδήγησε στο σπίτι με το πτώμα της Μίκι στη θέση του συνοδηγού αντί να το θάψει. Πέταξε τα ρούχα του και προσπάθησε να περιποιηθεί τις πληγές του. Στη συνέχεια, οδήγησε σε ένα παλιό νεκροταφείο για να θάψει τη Μίκι, αλλά δε μπορούσε να σκάψει τάφο λόγω των τραυμάτων του. Άφησε το πτώμα της σε μια κοντινή δεντροστοιχία και το κάλυψε με κλαδιά. Μετά πέταξε το ποδήλατό της από μια γέφυρα στο Ουίσκι Μπέι και πήγε να μείνει σε έναν φίλο του στη Νέα Ορλεάνη, όπου σε ένα τοπικό νοσοκομείο ζήτησε να τα περιποιηθούν τα τραύματά του. Όταν επέστρεψε στη Λαφαγιέτ, πήγε στο παλιό νεκροταφείο κι έθαψε το πτώμα της Μίκι στο διπλανό δάσος. Μετά, πήγε στο Τέξας με το φορτηγό του και το έκαψε, ενώ ανέφερε στην αστυνομία ότι του το έκλεψαν. Αγόρασε ένα σχεδόν πανομοιότυπο όχημα για να μην κινήσει υποψίες.

Ο Μπράντον Λαβέρν συμφώνησε να δηλώσει ένοχος για τη δολοφονία της Μικι για να αποφύγει τη θανατική ποινή. Όμως η ομολογία του δεν τελείωσε εκεί. Ομολόγησε την ενοχή του και για δεύτερο φόνο. Τον Ιούνιο του 1999 είχε εξαφανιστεί η Λίζα Πέιτ, μητέρα τριών παιδιών. Το πτώμα της βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999. Ο Λαβέρν  την είχε συναντήσει στο Λαφαγιέτ και την έπεισε να πάει μαζί του έξω από την πόλη.  Όταν η κοπέλα θέλησε αργότερα να φύγει, δεν την άφησε. Κατά την αστυνομία, ο Λαβέρν τη σκότωσε προκαλώντας της ασφυξία με μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι.

Ο Μπράντο Λαβέρν καταδικάστηκε για τις δυο ανθρωποκτονίες σε δις ισόβια χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης και εκτίει την ποινή του σε φυλακές της Λουϊζιάνας.

Η δολοφονία της Μίκι Σούνικ και η θαυμαστή αντίστασή της στον δολοφόνο της απασχόλησε τα προγράμματα ειδήσεων πολλών καναλιών στις ΗΠΑ, όπως και πολλές δημοσιογραφικές εκπομπές των δικτύων ABC, NBC, CBS, FOX.