Κοσμος

Η πλατφόρμα OnlyFans υποχρεώνεται να καταβάλει ΦΠΑ

Έχασε δικαστική διαμάχη για το συγκεκριμένο ζήτημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
OnlyFans: Η εξέλιξη της συνδρομητικής πλατφόρμας για ενήλικους, η συμμετοχή των sex workers στην πανδημία, οι celebrities που το χρησιμοποιούν, τα κέρδη για τους δημιουργούς περιεχομένου και τα σχέδια για το μέλλον της
© Thiago Prudêncio/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

OnlyFans: Υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ στο πλαίσιο παροχής των υπηρεσιών της

Η OnlyFans, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από εργαζόμενους στον κλάδο των σεξουαλικών υπηρεσίων έχασε μια κορυφαία δικαστική μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα την υποχρεώσει να καταβάλει φόρο προστιθέμενης αξίας για το σύνολο του ποσού που καταβάλλει ένας συνδρομητής και όχι μόνο για το 20% της αμοιβής της.

Το Δικαστήριο έκρινε την Τρίτη ότι η πλατφόρμα είναι, από φορολογική άποψη, «ο προμηθευτής των παρεχόμενων υπηρεσιών» σύμφωνα με την οδηγία για τον ΦΠΑ, παρόλο που ενεργεί ως μεσάζων για άλλο πρόσωπο. Η εταιρεία έχει βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα των σεξουαλικών υπηρεσιών να αποκτήσουν σταθερό εισόδημα μέσω βίντεο, αποφεύγοντας τους κινδύνους του δρόμου. Οι δημιουργοί των βίντεο καλούνται να καταβάλουν ποσοστό 20% των κερδών τους στην εταιρεία

Το δικαστήριο υποστήριξε ότι η φορολογική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία είχε ζητήσει από τον ιδιοκτήτη της OnlyFans Fenix να καταβάλει ΦΠΑ επί των εσόδων μεταξύ 2017 και 2020 έχει δίκιο.  Το δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου που χειρίστηκε την προσφυγή της Fenix ζήτησε συμβουλές από το Δικαστήριο κατά τη μεταβατική περίοδο του Brexit σχετικά με το πώς εφαρμόζεται το δίκαιο της ΕΕ στο ζήτημα. Εκτιμώντας ότι η Fenix όφειλε να καταβάλει ΦΠΑ υπολογιζόμενο όχι επί τη βάσει της παρακράτησης του 20%, αλλά επί του συνόλου των ποσών που πλήρωναν οι θαυμαστές, η βρετανική φορολογική αρχή κοινοποίησε στην εταιρία πράξεις προσδιορισμού φόρου σχετικά με τον καταβλητέο ΦΠΑ. Το φορολογικό τμήμα του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβει τώρα τις τελικές αποφάσεις επί της υπόθεσης.

Οι δικαστές δήλωσαν ότι το τεκμήριο ότι η πλατφόρμα είναι υπόχρεη για τον ΦΠΑ επί όλων των εσόδων μπορεί να ανατραπεί «όταν ο εν λόγω πάροχος αναφέρεται ρητά ως προμηθευτής από τον υποκείμενο στον φόρο και όταν αυτό προκύπτει από τις συμβατικές συμφωνίες μεταξύ των μερών».

Η OnlyFans διαχειρίζεται μηνιαίες συνδρομές για άτομα που πωλούν περιεχόμενο απευθείας σε οπαδούς. Ενώ στον ιστότοπο υπάρχουν επίσης μουσικοί και καλλιτέχνες που πωλούν το έργο τους, είναι περισσότερο γνωστός για την πώληση σεξουαλικού περιεχομένου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ