Κοσμος

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ντε Σάντις αφαίρεσε και επίσημα τα ειδικά προνόμια της Disney

Με αφορμή τον νόμο «Dont Say Gay»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ντε Σάντις αφαίρεσε και επίσημα τα ειδικά προνόμια της Disney
© Marsaili McGrath/Getty Images/Ideal Image

Φλόριντα: Ο κυβερνήτης Ντε Σάντις υπέγραψε τον νόμο που αφαίρει τα ειδικά προνόμια της Disney

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις υπέγραψε νόμο που αφαιρεί από την Walt Disney Co. τον 55ετή έλεγχο μιας ειδικής περιοχής που καλύπτει τα θεματικά πάρκα της στη Φλόριντα. Η κίνηση έρχεται αφού η εταιρεία τάχθηκε κατά της νομοθεσίας του Ντε Σάντις για τα δικαιώματα των γονέων πέρυσι - σημαίνει ότι ο ίδιος θα διορίζει τα μέλη του πενταμελούς συμβουλίου του Reedy Creek Improvement District.

Σε μια τελετή υπογραφής που πραγματοποιήθηκε σε έναν πυροσβεστικό σταθμό στην ιδιοκτησία της Disney, ο Nτε Σάντις δήλωσε για την εταιρεία: «Όταν χάνεις τον δρόμο σου, πρέπει να έχεις ανθρώπους που θα σου πουν την αλήθεια».

Η δημιουργία της περιοχής Reedy Creek Improvement και ο έλεγχος που έδωσε στην Disney επί 27.000 στρεμμάτων (11.000 εκταρίων) στη Φλόριντα, ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο στα σχέδια της εταιρείας να χτίσει κοντά στο Ορλάντο τη δεκαετία του 1960. Οι αξιωματούχοι της εταιρείας δήλωσαν ότι χρειάζονταν αυτονομία για να σχεδιάσουν μια φουτουριστική πόλη μαζί με το θεματικό πάρκο. Ωστόσο, η πόλη δεν υλοποιήθηκε ποτέ- αντίθετα, μεταμορφώθηκε στο θεματικό πάρκο Epcot.

Τα ειδικά προνόμια δόθηκαν στην Disney το 1967, πριν ξεκινήσει την κατασκευή του πάρκου, και της δίνουν αρμοδιότητα σε περίπου 25.000 στρέμματα γης και στις δύο κομητείες Orange και Osceola, καλύπτωντας 19 ιδιοκτήτες γης, συμπεριλαμβανομένης της Walt Disney Co. και των θυγατρικών της. Η Walt Disney παρέχει υπηρεσίες όπως ηλεκτροδότητη, παροχή νερού, πυροσβεστική, εισπράττει φόρους από την εταιρεία που διαχειρίζεται το πάρκο και εκδίδει χρέος.

Η διαμάχη για τον νόμο «Don't Say Gay»

Η πίεση για την «τιμωρία» της Disney ήρθε αφού ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις πολιτικές δωρεές στην πολιτεία και δήλωσε ότι δεσμεύεται να υποστηρίξει οργανώσεις που εργάζονται για να αντιταχθούν στον νέο νόμο της πολιτείας που περιορίζει τη διδασκαλία του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτοποίησης φύλου στην τάξη.

Τα μέτρα, που προωθούνται από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη, Ρον ΝτεΣάντις, έρχονται καθώς ο ίδιος βρίσκεται σε διαμάχη με τη Disney μετά την κριτική της εταιρείας σε έναν νέο νόμο του που απαγορεύει τη διδασκαλία για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στο νηπιαγωγείο έως την τρίτη τάξη. Η πρόσφατη νομοθεσία της Φλόριντα ορίζει να «μην πεις τη λέξη ομοφυλόφιλοι». Ο νόμος αυτός φυσικά, προσβάλλει υπαλλήλους, οι οποίοι ανήκουν στην LGBT κοινότητα.  

Οι Ρεπουμπλικανοί που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θεωρούν ότι οι γονείς και όχι οι δάσκαλοι θα πρέπει να μιλούν στα παιδιά τους για θέματα σχετικά με το φύλο τους ή τη σεξουαλικότητά τους, κατά τα πρώτα χρόνια της μόρφωσής τους. Απαγορεύονται  λοιπόν, στη Φλόριντα τα μαθήματα σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 9 ετών. Επίσης, θεωρούν πως δεν είναι σωστό τα παιδιά να λαμβάνουν σχετικά μηνύματα, μέσω ψυχαγωγικού περιεχομένου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ