Κοσμος

Χιόνια στην Καλιφόρνια: Xιονοθύελλα έντυσε στα λευκά την περιοχή του Λος Άντζελες (βίντεο)

«Άσπρη» ημέρα είδαν οι κάτοικοι

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κακοκαιρία στην Καλιφόρνια - Χιόνια στο Λος Άντζελες - Εικόνες από τη χιονοθύελλα

Πυκνές χιονοπτώσεις σημειώνονται στη νότια Καλιφόρνια, καθώς σπάνια χιονοθύελλα επηρεάζει την περιοχή του Λος Άντζελες, την ώρα που άλλες περιοχές της πολιτείας απειλούνται με πλημμύρες λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων.

Η Καλιφόρνια βιώνει μια από τις χειρότερες χιονοθύελλες εδώ και δεκαετίες. Ορισμένοι βασικοί οδικοί άξονες έχουν κλείσει λόγω παγετού και χιονιού.

Μεταξύ αυτών είναι και τμήματα του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τις ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά. Τα χιόνια μπορεί να έχουν «επικίνδυνες και δυνητικά θανατηφόρες» συνέπειες στους δρόμους της νότιας Καλιφόρνιας, προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

Το χιόνι και οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Poweroutage, 118.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. «Ακόμη και οι πεδινές περιοχές που δεν συνηθίζουν να βλέπουν χιόνι, μπορεί να καλυφθούν από ένα λευκό στρώμα» ανέφερε η NWS.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με φωτογραφίες από τα χιόνια σε σπίτια στην Καλιφόρνια. Το πόσο σπάνια είναι μια χιονοθύελλα στην περιοχή αυτή φαίνεται και από το γεγονός ότι η μετεωρολογική υπηρεσία υποχρεώθηκε να εξηγήσει στους κατοίκους τη διαφορά του χιονιού από το χαλάζι.

Εν τω μεταξύ, όσοι ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο μπορεί να κινδυνεύσουν από πλημμύρες, προειδοποίησαν μετεωρολόγοι τους κατοίκους στις κομητείες του Λος Άντζελες, της Βεντούρα και της Σάντα Μπάρμπαρα, καλώντας τους να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Κακές καιρικές συνθήκες επικρατούν επίσης στο Ουαϊόμινγκ και το Όρεγκον, δύο βορειότερες πολιτείες στις ΗΠΑ, όπου τα χιόνια δεν είναι κάτι σπάνιο. Στο Πόρτλαντ το χιόνι έφτασε σε ύψος τα 27 εκατοστά. Περισσότερες από 340 πτήσεις ακυρώθηκαν και σε 4.000 παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στις πολιτείες αυτές.

Είναι άγνωστο αν αυτή η χιονοθύελλα συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, ωστόσο οι επιστήμονες εξηγούν συχνά ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων.