Κοσμος

ΗΠΑ: Δύο αδέρφια, φυλακισμένα για 20 χρόνια στο Γκουαντάναμο, επέστρεψαν στο Πακιστάν

Δεν τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκουαντάναμο: Πακιστανοί αδελφοί αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 20 έτη, δίχως κατηγορίες
© Unsplash

ΗΠΑ: Δύο αδέρφια, φυλακισμένα για 20 χρόνια στο Γκουαντάναμο, επέστρεψαν στο Πακιστάν

Δύο Πακιστανοί αδελφοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους την Πέμπτη, αφού αφέθηκαν ελεύθεροι από την στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο, όπου κρατούνταν επί δύο δεκαετίες δίχως να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Ο Aμπντούλ και ο Moχάμεντ Ραμπάνι ήταν οι τελευταίοι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν από τις ΗΠΑ πριν το άδειασμα και το κλείσιμο της φυλακής.

Τα δύο αδέρφια μεταφέρθηκαν αρχικά στις Η.Π.Α. μετά τη σύλληψή τους από τις πακιστανικές αρχές στην πόλη καταγωγής τους, το Καράτσι το 2002. Αμερικάνοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τα δύο αδέλφια ότι βοήθησαν μέλη της Αλ Κάιντα με στέγαση και άλλη υλικοτεχνική υποστήριξη.

Τα αδέρφια ισχυρίζονται ότι βασανίστηκαν ενώ βρίσκονταν υπό την κράτηση της CIA προτού μεταφερθούν στο Γκουαντάναμο. Τα στρατιωτικά έγγραφα αναφέρουν ότι οι δύο τους παρείχαν ελάχιστες πληροφορίες αξίας. Επιπλέον αποκήρυξαν λεγόμενα τους κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων με την αιτιολογία ότι υπέστησαν σωματική κακοποίηση.

Ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον επαναπατρισμό τους σε ανακοίνωσή του. Δεν έδωσε άμεσες πληροφορίες για πιθανούς όρους που ενδεχομένως να έθεσε το Πακιστάν σχετικά με την επιστροφή τους.

Η φυλακή της Ναυτικής Βάσης του Γκουαντάναμο ιδρύθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, με σκοπό να στεγάσει ξένους υπόπτους για τρομοκρατία. Έφτασε όμως να συμβολίζει τις υπερβολές του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που κήρυξαν οι ΗΠΑ, κυρίως λόγω των σκληρών μεθόδων ανάκρισης που κάποιοι λένε ότι ισοδυναμούν με βασανιστήρια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ