Η Κίνα καλεί σε «διάλογο», απορρίπτει κάθε χρήση πυρηνικών όπλων
Το έγγραφο 12 σημείων που απηύθυνε στις δύο πλευρές


Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Κίνα καλεί σε «διάλογο», απορρίπτει κάθε χρήση πυρηνικών όπλων - Το έγγραφο 12 σημείων που απηύθυνε στις δύο πλευρές
Η κινεζική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τη Ρωσία και την Ουκρανία να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κι απέρριψε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων σε έγγραφο 12 σημείων που έδωσε στη δημοσιότητα, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης.
«Όλα τα μέρη θα όφειλαν να υποστηρίξουν τη Ρωσία και την Ουκρανία για να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να ξαναρχίσουν τον απευθείας διάλογο το ταχύτερο δυνατό», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στο κείμενο αυτό.
Η κινεζική διπλωματία επισημαίνει ακόμη πως «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», αναφερόμενη στην απειλή που επέσεισε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», «δεν πρέπει να διεξαχθούν πυρηνικοί πόλεμοι»: «Πρέπει να εναντιωθούμε στις απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων», αναφέρει το έγγραφο, υπό τον τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης».
Η Κίνα ζητεί εξάλλου η Μόσχα και το Κίεβο να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.
«Τα (εμπόλεμα) μέρη πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν να επιτίθενται σε άμαχους ή πολιτικά κτίρια», τονίζει το κείμενο της κινεζικής διπλωματίας. Ακόμη, επαναλαμβάνει την εναντίωση της Κίνας στις δυτικές κυρώσεις.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά λεπτό ζήτημα για το Πεκίνο, δεδομένων των σθεναρών διπλωματικών και οικονομικών δεσμών που απέκτησε τα τελευταία χρόνια με τη Μόσχα, με ελατήριο το κοινό συμφέρον να υπάρξει αντίβαρο στις ΗΠΑ.
Το Πεκίνο δήλωσε την Τρίτη «πολύ ανήσυχο» για το ότι ο πόλεμος «εντείνεται» και υπάρχει κίνδυνος «να ξεφύγει από τον έλεγχο».
Επισήμως ουδέτερη, η Κίνα απευθύνει έκκληση στο κείμενο να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα ζητεί η διεθνής κοινότητα να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της.
Η πίεση της Δύσης στο Πεκίνο κορυφώνεται, καθώς η κινεζική κυβέρνηση δημόσια ούτε υποστηρίζει, ούτε καταδικάζει τη ρωσική επίθεση, ωστόσο έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή της στη Μόσχα ως προς το ζήτημα των κυρώσεων.
Προ ημερών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως φοβάται ότι η Κίνα θα προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία, κατηγορία που διέψευσε με έντονο τρόπο το Πεκίνο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή το μεταναστευτικό
Ο χώρος είχε αναστείλει αναγκαστικά την λειτουργία του
Ο Ουκρανός ηγέτης υποστηρίζει την ενεργειακή εκεχειρία
Μετά την τραγωδία στο Κότσανι με τους 59 νεκρούς
H εισαγγελία του Βελγίου δεν έδωσε τα ονόματα τους
Τι αποκάλυψε για το τηλεφώνημα με τον Ρώσο πρόεδρο
Αυτές είναι οι τέσσερις προτεραιότητες της πολυαναμενόμενης Λευκής Βίβλου
Πολλές από αυτές πέθαναν μέσα στο διαμέρισμα και άλλες χρειάστηκε να υποβληθούν σε ευθανασία
Σε στρατιωτική βάση μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος
Kρεμλίνο και Λευκός Οίκος αναφέρθηκαν σε «πρόοδο» μετά το πέρας της συνομιλίας
Η τουαλέτα βάρους 98 κιλών ήταν ασφαλισμένη για 6 εκατομμύρια δολάρια
Εν μέσω διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Ουκρανίας
Το πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι προϋπόθεση για το αξίωμα
Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζονται τα έντονα φαινόμενα
Αποκαλούσε τον εαυτό του «ο τυχερός Ιρλανδός» - Η δράση του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Ενώ διεξάγονται συνομιλίες για τον σχηματισμό συνασπισμού
Οι δημοσιογράφοι έκαναν απλά ερωτήσεις
Δικαστήριο ακύρωσε τις απολύσεις του DOGE
Όσα είπαμε με τη Ρωσίδα σκηνοθέτρια, με αφορμή την ταινία της στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.