Κοσμος

Δένδιας για ελληνοτουρκικά: Υπάρχει κλίμα επαναπροσέγγισης

«Η βοήθεια που δώσαμε είναι άσχετη με την πολιτική» ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο σεισμός στην Τουρκία έφερε πιο κοντά Δένδια και Τσαβούσογλου
Ο σεισμός στην Τουρκία έφερε πιο κοντά Δένδια και Τσαβούσογλου © ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISSI

Δένδιας για ελληνοτουρκικά: Υπάρχει κλίμα επαναπροσέγγισης

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μείωση της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές ενώ σχολίασε και την μηδενική τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Όπως εξήγησε, μάλιστα, βασικό μέλημα της ελληνικής διπλωματίας, είναι η διατήρηση του καλού κλίματος, καθώς, πλέον, είναι ευκολότερο να γίνει μία επανέναρξη των συζητήσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Απαντώντας σε ερώτημα για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα υποστήριξε πως «θα προτιμούσα η επίσκεψη να γινόταν χωρίς πυρετό. Ήταν μία εξαιρετική επίσκεψη. Οι ΗΠΑ διατύπωσαν δημοσίως και κατ' ιδίαν την αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι σταθερός πυλώνας ειρήνης και δικαίου και του δικαιου της θάλασσας».

Κληθείς να απαντήσει στην επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και τα μηνύματα που έχει αποκομίσει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως «είχα μιλήσει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι ΗΠΑ είδαν με πολύ θετικό τροπο τη δυνατότητα επανέναρξης των συζητήσεων, αλλά μέχρι εκεί. Μη θεωρήσει κανείς ότι η αμερικανική πλευρά μπήκε σε λεπτομέρειες. Δεν υπήρξε κάτι τέτοιο».

Στη συνέχεια απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ο κ. Δένδιας είπε πως «η βοήθεια που δώσαμε είναι άσχετη με την εξωτερική πολιτική. Δεν ζητάμε ανταλλάγματα. Το κλίμα είναι διαφορετικό. Υπάρχει η επαναπροσέγγιση των κοινωνιών και είναι ευκολότερο να γίνει επανέναρξη των συζητήσεων. Είμαστε παραμονή των εκλογών. Να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα που υπάρχει. Μειώθηκε δραστικά η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Το κλίμα επιτρέπει επανέναρξη των συζητήσεων και θέλουμε να το διατηρήσουμε. Δεν θέλω να ξύσω πληγές για το παρελθόν που μας πλήγωσε. Εμείς έχουμε σαφή αντίληψη των πραγμάτων. Να διαφυλαχθεί το καλό κλίμα».

«Πιστεύω ότι μπορούν να λυθούν οι διαφορές. Πιστεύω ότι πάνω σε αυτή τη βάση, μπορεί να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Ακολούθως απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόοδο που επιδεικνύεται μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ αναφορικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη Συμμαχία ο κ. Δένδιας είπε ότι «είναι απολύτως θετικό. Η Τουρκία πρέπει να κυρώσει την ένταξη των δύο χωρών. Λάθος να αφήνουμε εκτός Σουηδία και Φινλανδία».

«Δεν πίστευα ποτέ ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει κάτι. Το τυχαίο φοβόμουν. Μειώνεται δραματικά, αν δεν μηδενίζεται τελείως η πιθανότητα», επεσήμανε ακόμη σχετικά με το εάν υπάρχει φόβος για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ