Κοσμος

Η selfie πιλότου που πετούσε πάνω από το κινεζικό μπαλόνι

Η εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Πεντάγωνο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε φωτογραφία πιλότου κατασκοπευτικού αεροπλάνου U2 με το κινεζικό μπαλόνι

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα μια selfie που τράβηξε πιλότος αεροσκάφους U2, ο οποίος παρακολουθούσε το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Στην εικόνα διακρίνεται το μπαλόνι και τα πάνελ που κρέμονται από κάτω του, ενώ φαίνεται να αντικατοπτρίζεται η σκιά του αεροσκάφους. Ο πιλότος τράβηξε τη selfie ενώ το μπαλόνι έμπαινε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Να υπενθυμίσουμε πως ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε στις 4 Φεβρουαρίου ανοιχτά της ακτής της Νότιας Καρολίνας το κινεζικό αυτό αερόστατο που θεωρείται από το Πεντάγωνο ότι ήταν κατασκοπευτικό με στόχο τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών. Το Πεκίνο υποστήριξε από την πλευρά του ότι επρόκειτο για μη στρατιωτικό αερόστατο που είχε ως κύριο σκοπό του τη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων και είχε ακούσια παρεκκλίνει από την πορεία του και έτσι βρέθηκε να πετάει πάνω από το αμερικανικό έδαφος.

© EPA/ US DEPARTMENT OF DEFENSE

Η υπόθεση του μπαλονιού οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να αναβάλει σπάνια προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης το τέλος των ερευνών όσον αφορά δύο αντικείμενα που καταρρίφθηκαν, το ένα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Αλάσκας, στις 10 Φεβρουαρίου, και το άλλο πάνω από την λίμνη Χιούρον, στα σύνορα με τον Καναδά, δύο ημέρες αργότερα. «Οι έρευνες αυτές, οι οποίες διεξήχθησαν σε συνεργασία με τις καναδικές αρχές και έγιναν με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, ήταν άκαρπες», διευκρινίζει το Πεντάγωνο στην ανακοίνωσή του.