Κοσμος

Το αγαπημένο πάντα της Iαπωνίας αναχώρησε για την Κίνα

Το Πεκίνο τα «δανείζει» συνήθως για τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με δάκρυα στα μάτια οι Ιάπωνες αποχαιρέτησαν την Ξιάνγκ -Ξιάνγκ, το πολυαγαπημένο τους πάντα
© Tomohiro Ohsumi/Getty Images/Ideal Image

Ιαπωνία: Το αγαπημένο πάντα της χώρας αναχώρησε για την Κίνα

Με δάκρυα, νεύματα και ευχές αποχαιρέτισαν πολλοί Ιάπωνες ένα γιγαντιαίο πάντα που είχε γεννηθεί στη χώρα τους και είχε μεγαλώσει σε ζωολογικό κήπο στο Τόκιο και τώρα ταξιδεύει για Κίνα.

Το πάντα που ήταν το αγαπημένο ζώο των επισκεπτών στον ζωολογικό κήπο Ουένο, στάλθηκε στην Κίνα βάσει συμφωνίας που προβλέπει ότι γιγάντια πάντα μπορεί να δανείζονται σε ζωολογικούς κήπους σε όλον τον κόσμο, αλλά το Πεκίνο διατηρεί την ιδιοκτησία αυτών και των απογόνων τους. Όπως γράφει το BBC η Κίνα τα τελευταία 50 χρόνια χρησιμοποιούσε τα πάντα –συγκεκριμένα τα δάνειζε ή τα χάριζε σε ξένες χώρες– προκειμένου να βελτιώσει τις διεθνείς σχέσεις της.

Το πάντα έπρεπε να επιστρέψει στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά το ταξίδι του καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Ξιάνγκ-Ξιάνγκ, είναι το πρώτο πάντα η σύλληψη του οποίου έγινε με φυσικό τρόπο υπό συνθήκες αιχμαλωσίας και είναι επίσης το πρώτο που γεννήθηκε στον συγκεκριμένο ζωολογικό κήπο στο Τόκιο μετά από πολλά χρόνια – κάτι που κατέστησε το ζώο ιδιαίτερα δημοφιλές αφού έτυχε μεγάλης δημοσιότητας. Οι γονείς της Ξιάνγκ-Ξιάνγκ παραμένουν στο ζωολογικό κήπο, όπως και τα μικρότερα δίδυμα αδέρφια της που γεννήθηκαν το 2021.

Περίπου 60.000 άνθρωποι εκδήλωσαν ενδιαφέρον διεκδικώντας μόλις 2.600 εισιτήρια για να τη δουν την Κυριακή, την τελευταία της μέρα στον ζωολογικό κήπο, ενώ μερικές γυναίκες δάκρυσαν καθώς την παρακολουθούσαν να τσιμπολογάει μπαμπού.

Τα μέσα ενημέρωσης αφηγήθηκαν το ταξίδι της καθώς η Ξιάνγκ-Ξιάνγκ επιβιβαζόταν την Τρίτη σε ένα φορτηγό με τη βοήθεια περονοφόρου ανυψωτικού που έφερε χαλκομανίες με μικρά πάντα. Το δε προσωπικό του ζωολογικού κήπου είχε παραταχθεί δεξιά και αριστερά για να την αποχαιρετίσει.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NHK μετέδωσε ζωντανά πλάνα από το κλουβί του ζώο στο αεροδρόμιο, λίγες στιγμές πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ