Κοσμος

Shadu: «Θα σταθούμε δυνατοί, θα νικήσουμε τον πόλεμο»

Η τραγουδίστρια και blogger από την Καμιάνκα της Ουκρανίας εξηγεί πώς άλλαξε η συλλογική ψυχοσύνθεση των Ουκρανών τον 1 χρόνο πολέμου

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
ΤΕΥΧΟΣ 860
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τραγουδίστρια και blogger από την Καμιάνκα της Ουκρανίας, Shadu
© Instagram / offi_shadu

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή: Μαρτυρία της ποπ τραγουδίστριας Shadu για το πώς άλλαξε η ζωή της αυτόν τον χρόνο

Μετά την 24η Φεβρουαρίου 2022 οι αξίες και η στάση των Ουκρανών απέναντι σε όλα έχουν αλλάξει. Αυτά που κάποτε νομίζαμε σημαντικά αποδείχθηκαν ασήμαντα. Όσο για μένα, θέλω να περνάω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου. Όταν βρεθήκαμε όλοι μαζί στο υπόγειο, που ήταν το καταφύγιό μας για τις βόμβες, θυμάμαι να κοιτάζω τη μητέρα μου, τον πατέρα μου και τον αδερφό μου και να ρωτάω τον εαυτό μου, γιατί δεν βλέπαμε ο ένας τον άλλον πιο συχνά; Γιατί δεν είχα έρθει τόσο καιρό στο σπίτι να περάσουμε μαζί το Σαββατοκύριακο; Θυμάμαι τα δάκρυα που κυλούσαν στο πρόσωπό μου, έχοντας μπροστά μας την αβεβαιότητα για το αν θα μας δίνονταν ξανά μια τέτοια ευκαιρία. Όταν τελειώσει ο πόλεμος, μετά τη νίκη της Ουκρανίας, θα βλέπω πολύ πιο συχνά την οικογένειά μου. Είναι οι πιο αγαπημένοι μου άνθρωποι, ό,τι πιο σημαντικό έχω σε αυτόν τον κόσμο.

Ο πόλεμος δεν επηρέασε μόνο την καριέρα μου, αλλά και τη ζωή μου συνολικά με δυσάρεστο τρόπο. Αρχικά με έκανε να χάσω κάθε κίνητρο για δημιουργία, δεν υπήρχε αρκετή δύναμη μέσα μου για να κάνω μουσική. Κάποια στιγμή όμως είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να συνεχίσω να γράφω και να τραγουδάω για τους ανθρώπους, γιατί αυτό κάνω καλύτερα. Είναι το (μουσικό) πεδίο μάχης ενός καλλιτέχνη.

Φυσικά, είναι δύσκολο να βρεις έμπνευση όταν συνειδητοποιείς ότι η χώρα σου βομβαρδίζεται καθημερινά, ότι οι άνθρωποι επιβιώνουν χωρίς θέρμανση και ηλεκτρισμό, και τόσα άλλα. Τώρα όμως ξέρω ότι τίποτα δεν θα με λυγίσει, θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις να δημιουργώ για να προσφέρω με όποιον τρόπο μπορώ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Ως εκ τούτου εξακολουθώ να δουλεύω, να γράφω, να κάνω μουσική και επίσης ασχολούμαι ενεργά με το blog μου. Ναι, εξακολουθώ να κάνω blogging, αλλά αντί για τη μόδα, με την οποία πάντα σχετιζόμουν, τα βίντεο που κάνω τώρα περιστρέφονται γύρω από την πολιτική, τη σχέση της Ουκρανίας με τη Ρωσία, τη στάση του κόσμου απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο. Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλή. Είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος που ζει σε μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα και έχω συνείδηση του ότι η σιωπή είναι το μεγαλύτερο έγκλημα σε τόσο απελπισμένους καιρούς.

Προσπαθώ να αποκαλύψω στον έξω κόσμο, σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, την αλήθεια για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, να αποδομήσω τους μύθους που δημιούργησε κάποτε η Σοβιετική Ένωση και που τώρα χρησιμοποιεί η Ρωσία του Πούτιν, θεωρώντας τον εαυτό της νόμιμο κληρονόμο της ΕΣΣΔ.

SHADU - Stand With Ukraine [Official Video]

Ποιο είναι το καθεστώς του Πούτιν; Πόσο επικίνδυνο είναι; Τι συμβαίνει στην Ουκρανία; Θα ουρλιάζω καθημερινά και θα λέω στον κόσμο πόσο κυνικά και προδοτικά η Ρωσία επιτέθηκε στη γειτονική της χώρα. Ότι οι Ρώσοι στρατιώτες διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, ότι σκοτώνουν και βιάζουν τις γυναίκες και τα παιδιά μας. Ότι παίρνουν ό,τι βρίσκουν στο πέρασμά τους, από χρυσά κοσμήματα μέχρι τουαλέτες. Και ότι αυτό το κακό πρέπει να τιμωρηθεί. 

Το 2022 οι Ουκρανοί θα το θυμούνται για πάντα, θα μιλάμε στα εγγόνια μας για αυτή τη χρονιά, για το πόσο δύσκολη ήταν για όλους μας. Οι αξίες μας έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά, ό,τι ήταν σημαντικό έγινε ασήμαντο και αυτό στο οποίο δίναμε ελάχιστη σημασία έγινε το πολυτιμότερο. Οι άνθρωποι άνοιξαν δείχνοντας πολλές φορές έναν εντελώς διαφορετικό εαυτό. Κάποιοι που έδειχναν φίλοι αποδείχθηκε πως δεν ήταν και άλλοι εντελώς άγνωστοι έχουν έρθει πια πολύ κοντά. Οι Ουκρανοί έχουν βρει τέτοιες ποιότητες στον χαρακτήρα τους που δεν μπορούσαν καν να φανταστούν ότι τις έχουν.  Έχουν γίνει το πιο ενωμένο και δυνατό έθνος στον κόσμο.

Εκατομμύρια οικογένειες χωρίστηκαν το 2022, καθώς οι γυναίκες έφευγαν από τη χώρα για να σώσουν τα παιδιά τους από τους ρωσικούς πυραύλους και οι άνδρες έμεναν πίσω για να υπερασπιστούν τη γη μας.

Για όλα αυτά μιλάω στο τραγούδι μου «Twenty twenty-two» (2022).

Πιστεύω ότι το καλό θα υπερισχύσει του κακού! Πιστεύω ότι θα σταθούμε δυνατοί! Πιστεύω στη νίκη μας!

SHADU - 2022

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ