Κοσμος

Η συγκλονιστική περιγραφή πιλότου της RAF για την πτώση του με F-35

«Η ζωή από τον θάνατο είναι ζήτημα δευτερολέπτων»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth»
Το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» © EPA/PO Jenkins/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/HANDOUT

Πτώση F-35 στη Μεσόγειο - Το ατύχημα με το μαχητικό στο αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth»

Η ζωή από τον θάνατο είναι ζήτημα δευτερολέπτων. Η ψύχραιμη αντίδραση την κρίσιμη στιγμή, απόρροια της σωστής εκπαίδευσης, ήταν αυτή που έσωσε τη ζωή του Βρετανού πιλότου, ο οποίος βρισκόταν στο F-35 που έπεσε στη θάλασσα λίγο μετά την απογείωση από το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» στη Μεσόγειο.

Σε δηλώσεις του στο BBC, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ «The Warship: Tour of Duty», ο Hux περιέγραψε πώς χρησιμοποίησε το σύστημα εκτόξευσης για να εγκαταλείψει το F-35 τον Νοέμβριο του 2022.

Όπως είπε, το μαχητικό σταμάτησε να επιταχύνει. «Δοκίμασα το σύστημα πέδησης (σ.σ. φρένα) αλλά δεν έφθανε για να σταματήσει. Ήξερα ότι θα φύγει από τον διάδρομο» περιγράφει. Και προσθέτει ότι όταν άνοιξε το αλεξίπτωτο, είδε από κάτω τη θάλασσα και το αεροπλανοφόρο. Ευτυχώς για εκείνον προσγειώθηκε πάνω στον διάδρομο απογείωσης - προσγείωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, αν κατέληγε στη θάλασσα, θα μπορούσε να είχε παρασυρθεί από το πλοίο των 65.000 τόνων.

Ο Hux γλίτωσε με έναν ελαφρύ τραυματισμό στον λαιμό και μερικές γρατζουνιές. Η έρευνα που ξεκίνησε το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απώλεια ισχύος του F-35, που είχε ως αποτέλεσμα το μαχητικό να μην μπορέσει να απογειωθεί με επιτυχία από το αεροπλανοφόρο, οφείλεται σε ένα βύσμα στον κινητήρα, το οποίο δεν είχε αφαιρεθεί από το προσωπικό εδάφους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την απογείωση.

Καρέ καρέ η πτώση του F-35 στη Μεσόγειο

Μετά την πτώση του F-35 στη θάλασσα ξεκίνησε άμεσα η επιχείρηση ανάσυρσης του μαχητικού, προκειμένου να μην πέσει σε «λάθος χέρια». Το F-35 είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα στρατιωτικά αεροπλάνα στον κόσμο με «ευαίσθητη» τεχνολογία.

Το ντοκιμαντέρ «The Warship: Tour of Duty» έχει 6 σεζόν και ακολουθεί το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» για 8 μήνες σε ένα ταξίδι 49.000 ναυτικών μιλίων στον Ειρηνικό Ωκεανό και πίσω στη Βρετανία, το 2022.

Τον περασμένο Νοέμβριο, στα social media, είχε αναρτηθεί βίντεο που έδειχνε τη στιγμή του ατυχήματος με το F-35 στη Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ