Κοσμος

Γιατί η Jully Black άλλαξε έναν στίχο στον εθνικό ύμνο του Καναδά;

Η ιστορία πίσω από την επιλογή της

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

All Star Game: Ο λόγος που η Jully Black άλλαξε έναν στίχο στον εθνικό ύμνο του Καναδά - Η ιστορία πίσω από την επιλογή της

Όταν η Καναδή τραγουδίστρια Jully Black μπήκε στο γήπεδο για να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο της χώρας της στο All Star Game του NBA την Κυριακή, ήταν πιο αγχωμένη από ποτέ.

Όταν εμφανίστηκε στο κατάμεστο στάδιο του Σολτ Λέικ Σίτι, κανείς δεν ήξερε πως επρόκειτο να αλλάξει τους στίχους «our home and native land» σε «our home on native land».

Η αλλαγή της λέξης που αναφερόταν στα δικαιώματα των ιθαγενών, προκάλεσε μεγάλη αναταραχή. Μάλιστα, κάποιοι λένε ότι η αλλαγή αυτή στον ύμνο θα πρέπει να είναι μόνιμη.

Η Black, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τορόντο, δήλωσε ότι σταμάτησε να τραγουδά τον εθνικό ύμνο πριν από μερικά χρόνια, αφότου ορισμένες κοινότητες ιθαγενών στον Καναδά δήλωσαν ότι είχαν βρει στοιχεία για ασύλητους τάφους σε χώρους που λειτουργούσαν παλαιότερα σχολεία.

Περίπου 150.000 παιδιά ιθαγενών απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και τοποθετήθηκαν σε αυτά τα χρηματοδοτούμενα από την κυβέρνηση οικοτροφεία τον 19ο και τον 20ό αιώνα, και τουλάχιστον 3.200 πιστεύεται ότι πέθαναν εκεί.

«Αυτό πραγματικά με αφύπνισε φοβερά» δήλωσε η Black στο BBC.

Αλλά όταν της ζητήθηκε να τραγουδήσει τον ύμνο στο All Star Game, η Black σκέφτηκε ότι ήρθε η ώρα να δει πιο προσεκτικά τα λόγια που τραγουδάει από παιδί. «Ήταν μία τεράστια ευκαιρία για την αλλαγή αυτή» είπε.

«Το σπίτι μας και η πατρίδα μας είναι ένα ψέμα» δήλωσε η Black. «Το σπίτι μας στην πατρώα γη είναι η αλήθεια».

Αυτή η στιχουργική αλλαγή έχει αποσπάσει ευρεία επιδοκιμασία, μεταξύ άλλων και μεταξύ των ιθαγενών, οι οποίοι χειροκρότησαν την επίδειξη αλληλεγγύης.

Ωστόσο, μετά τον αγώνα της Κυριακής, ορισμένοι άσκησαν κριτική στην αλλαγή των στίχων.

Από την πλευρά της, η κ. Black δήλωσε ότι καλωσορίζει όλα τα σχόλια. «Ακόμα και για εκείνους που μπορεί να έχουν κάτι αρνητικό να πουν γι' αυτό... εξακολουθεί να γίνεται συζήτηση, οπότε είναι μια νίκη ό,τι και να γίνει» είπε.

Ο εθνικός ύμνος έχει αλλάξει μία φορά στο παρελθόν, το 2018, όταν οι στίχοι του τροποποιήθηκαν για να γίνουν ουδέτεροι ως προς το φύλο, αλλάζοντας το «όλοι οι γιοι σου προστάζουν» σε «όλοι μας προστάζουν».