Κοσμος

Η οικογένεια του Μάλκολμ Χ υπέβαλλε αγωγή στην αστυνομία της Νέας Υόρκης

Ακριβώς 58 χρόνια μετά την δολοφονία του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αθωώθηκε για το φόνο του Μάλκολμ Χ και μήνυσε την πολιτεία της Νέα Υόρκης για άδικη καταδίκη
Δολοφονία Μάλκολμ Χ © Getty Images/Ideal Image

Mάλκολμ Χ: Αγωγή στην αστυνομία της Νέας Υόρκης 58 χρόνια μετά την δολοφονία του

Ο δικηγόρος για τα πολιτικά δικαιώματα Μπέν Κράμπ και η οικογένεια του ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Μάλκολμ Χ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μηνύσουν την αστυνομία της Νέας Υόρκης και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες για την δολοφονία του. 

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι υπηρεσίες είχαν «πραγματικά και αθωωτικά στοιχεία που απέκρυψαν με δόλο από την οικογένεια του Μάλκολμ Χ και τους άνδρες που καταδικάστηκαν άδικα για εγκλήματα γύρω από τη δολοφονία του Μάλκολμ Χ». ανέφερε ο Κραμπ σε δήλωσή του πριν από τη συνέντευξη Τύπου.

Η ανακοίνωση της πρόθεσης για την υποβολή μήνυσης έρχεται ακριβώς 58 χρόνια από τότε που ο ηγέτης των πολιτικών δικαιωμάτων πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ μιλούσε στην αίθουσα χορού Audubon στο Washington Heights.

Δευτερόλεπτα μετά την δολοφονία ένας άνδρας ο Αμπντούλ Χαλίμ πυροβολήθηκε στο πόδι από έναν φρουρό ασφαλείας, κρατήθηκε και ξυλοκοπήθηκε από το πλήθος και συνελήφθη στη σκηνή, ενώ δύο άλλοι ένοπλοι διέφυγαν. Πέντε ημέρες αργότερα, ο Μοχάμαντ Αζίζ γνωστός και ως «Norman 3X Butler», συνελήφθη ενώ ο Χαλίλ Ισλάμ γνωστός και ως «Thomas 15X Johnson», συνελήφθη στις 3 Μαρτίου 1965.

Και οι τρεις άνδρες ήταν μέλη του Έθνους του Ισλάμ και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού.

Η ετυμηγορία κατά του Αζίζ και του Ισλάμ αμφισβητήθηκε επί δεκαετίες. Ο Χαλίμ διαβεβαίωσε και πάλι την αθωότητά τους σε ένα ζευγάρι ένορκων δηλώσεων που κατατέθηκαν το 1977 και το 1978 και πρόσφερε μερικά ονόματα των συνεργών του, αλλά ένας δικαστής απέρριψε την αίτηση για νέα δίκη.

Οι εκκλήσεις συγγραφέων βιβλίων και εμπειρογνωμόνων να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση έμειναν επίσης αναπάντητες -μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020. Τότε ήταν που ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βάνς Τζούνιορ ξεκίνησε μια επανεξέταση που συνέπεσε με την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ «Who Killed Malcolm X?», το οποίο υποστήριζε τους ισχυρισμούς αθωότητας του Αζίζ και του Ισλάμ.

Στις 18 Νοεμβρίου 2021, ο Αζίζ και ο Ισλάμ αθωώθηκαν μετά από έρευνα που περιελάμβανε την ανακάλυψη βασικών εγγράφων του FBI που αποκρύφθηκαν από την υπεράσπιση και την εισαγγελία κατά τη διάρκεια της δίκης. Ο Αζίζ ήταν 83 ετών κατά τη στιγμή της αθώωσης.

«Η δολοφονία του Μάλκολμ Χ ήταν ένα ιστορικό γεγονός που απαιτούσε μια σχολαστική έρευνα και δίωξη, αλλά, αντ’ αυτού, παρήγαγε μια από τις πιο κραυγαλέες παρανομίες της δικαιοσύνης που έχω δει ποτέ» δήλωσε ο Barry Scheck του Innocence Project.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ