Κοσμος

Κλεμμένα κοσμήματα του στέμματος του Άνγκορ επέστρεψαν στην Καμπότζη

Βρέθηκαν στο Λονδίνο - Η ιστορία και η διαδρομή τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλεμμένα κοσμήματα του στέμματος του Άνγκορ επέστρεψαν στην Καμπότζη

Καμπότζη: Κλεμμένα κοσμήματα του στέμματος του Άνγκορ επέστρεψαν στη χώρα - Βρέθηκαν στο Λονδίνο - Η ιστορία και η διαδρομή τους

Δεκάδες κομμάτια κοσμημάτων από στέμματα της Ανγκοριανής αυτοκρατορίας που εκλάπησαν από την Καμπότζη, πολλά από τα οποία δεν είχε δει ποτέ το κοινό, έχουν επιστραφεί μετά την επανεμφάνισή τους στο Λονδίνο, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Πολιτισμού της Καμπότζης.

Ο θησαυρός περιλαμβάνει στέμματα, περιδέραια, φυλαχτά και άλλους θησαυρούς από την περίοδο του Άνγκορ, η οποία διήρκεσε από τον 9ο έως τον 14ο αιώνα μ.Χ., όταν η αυτοκρατορία των Χμερ ήταν κυρίαρχη δύναμη στη νοτιοανατολική Ασία.

Το υπουργείο δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι στην Καμπότζη παρέλαβαν τα 77 κομμάτια από την οικογένεια του Βρετανού εμπόρου αρχαιοτήτων Ντούγκλας Λάτσφορντ.

Ο Λάτσφορντ πέθανε το 2020 ενώ περίμενε να δικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπορία έργων τέχνης και η οικογένειά του κατέληξε σε συμφωνία με την Καμπότζη την ίδια χρονιά για την επιστροφή της συλλογής του.

Η συλλογή, η οποία έφτασε διακριτικά στην Καμπότζη την Παρασκευή, περιλαμβάνει «χρυσά και άλλα κομμάτια από πολύτιμα μέταλλα από την προ-Ανγκοριανή και την Ανγκοριανή περίοδο, συμπεριλαμβανομένων στεφάνων, περιδέραιου, βραχιολιών, ζωνών, σκουλαρικιών και φυλαχτών», ανέφερε το υπουργείο.

Καθώς η Καμπότζη καταστράφηκε από εμφύλιους πολέμους και μια γενοκτονία από το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ τη δεκαετία του 1970, χιλιάδες αντίκες λεηλατήθηκαν και πωλήθηκαν μέσω εμπόρων στην Ταϊλάνδη και το Χονγκ Κονγκ σε πλούσιους αγοραστές και μουσεία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια οι εισαγγελείς των ΗΠΑ πιέζουν για την επιστροφή πολλών από τα έργα αυτά.

Το 2021, η Καμπότζη έλαβε πέντε χαμένα λίθινα και χάλκινα αντικείμενα από την οικογένεια Λάτσφορντ.

Πέρυσι, οι ΗΠΑ επέστρεψαν επίσης στην Καμπότζη 30 λεηλατημένες αρχαιότητες, συμπεριλαμβανομένων χάλκινων και πέτρινων αγαλμάτων βουδιστικών και ινδουιστικών θεοτήτων που είχαν σκαλιστεί πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ