Κοσμος

Τα κανάλια της Βενετίας στεγνώνουν - «Ασυνήθιστα χαμηλές παλίρροιες» από την ξηρασία

Στο νησάκι San Biagio πηγαίνει πια κανείς με τα πόδια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βενετία
Βενετία © Unsplash

Ιταλία: Ασυνήθιστα χαμηλές παλίρροιες στην Βενετία - Σοβαρή έλλειψη νερού στα ποτάμια και τις λίμνες της χώρας - Είναι δυνατή η πρόσβαση στο νησάκι San Biagio μέσω εκτεθειμένου μονοπατιού

Εβδομάδες ξηρού χειμώνα έχουν προκαλέσει ανησυχία ότι η Ιταλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άλλη μια ξηρασία μετά την έκτακτη ανάγκη του περασμένου καλοκαιριού, με τις Άλπεις να έχουν λάβει λιγότερο από το 50% της κανονικής χιονόπτωσης, σύμφωνα με επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η Βενετία, όπου οι πλημμύρες αποτελούν συνήθως την πρωταρχική ανησυχία, αντιμετωπίζει ασυνήθιστα χαμηλές παλίρροιες που καθιστούν αδύνατη την πλοήγηση των γόνδολων, των θαλάσσιων ταξί και των ασθενοφόρων σε ορισμένα από τα διάσημα κανάλια της.

Τα προβλήματα στη Βενετία αποδίδονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων - την έλλειψη βροχής, ένα σύστημα υψηλής πίεσης, την πανσέληνο και τα θαλάσσια ρεύματα.

Τα ιταλικά ποτάμια και οι λίμνες υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη νερού, δήλωσε τη Δευτέρα η περιβαλλοντική ομάδα Legambiente, με την προσοχή να επικεντρώνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Πο, ο μακρύτερος ποταμός της Ιταλίας που εκτείνεται από τις Άλπεις στα βορειοδυτικά έως την Αδριατική έχει 61% λιγότερο νερό από το κανονικό αυτή την εποχή του έτους, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της.

Venice canals almost dry amid low tides and lack of rain

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η Ιταλία υπέστη τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές γύρω από τον Πο, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έλλειψης νερού που συσσωρεύεται από τον χειμώνα του 2020-2021», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα κλίματος Μασιμιλιάνο Πασκουί από το ιταλικό ινστιτούτο επιστημονικών ερευνών CNR, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.

«Πρέπει να ανακτήσουμε 500 χιλιοστά στις βορειοδυτικές περιοχές: χρειαζόμαστε 50 ημέρες βροχής», είπε.

Η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Γκάρντα στη βόρεια Ιταλία έχει πέσει σε επίπεδα ρεκόρ, καθιστώντας δυνατή την πρόσβαση στο μικρό νησί San Biagio στη λίμνη μέσω ενός εκτεθειμένου μονοπατιού.

Οι τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις σηματοδοτούν ωστόσο την άφιξη των πολυπόθητων βροχοπτώσεων και του χιονιού στις Άλπεις τις επόμενες ημέρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ