Κοσμος

Mπλίνκεν: Ζήτησε από την Αγκυρα να άρει τα εμπόδια στην ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Τι δήλωσε για τα F-16

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου
© EPA/ NECATI SAVAS

Mπλίνκεν: Ζήτησε από την Αγκυρα να άρει τα εμπόδια στην ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει σθεναρά τη γρήγορη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δεδομένων των βημάτων που έχουν ήδη γίνει, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη κάνει συγκεκριμένα βήματα για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου συμφωνίας που υπέγραψαν», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος πρόσθεσε για τα F-16 «Δεν μπορώ να σας δώσω ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ να πω ότι έχω ήδη συμμετάσχει ενεργά στο να μιλήσω στο Κογκρέσο σχετικά με την ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης για το πακέτο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των F-16, τπρος την Τουρκία που είναι σημαντικό για τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών».

Επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα της σκανδιναβικής επέκτασης του ΝΑΤΟ δεν είναι διμερές με την Τουρκία, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ τάσσονται με σθένος υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία «το συντομότερο δυνατό».

Η Τουρκία είχε ακυρώσει επ’ αόριστον έναν τριμερή μηχανισμό με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού ο Ράσμους Παλουντάν, αρχηγός του δανικού ακροδεξιού πολιτικού κόμματος Hard Line, έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, τον Ιανουάριο.

Αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε ότι δεν έχουν πειστεί όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ ειδικά για τη Σουηδία που πρέπει να κάνει περισσότερα έναντι της τρομοκρατίας και ειδικά του κουρδικού PKK για να ξανακερδίσει την υποστήριξη της Άγκυρας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι « η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, της στρατολόγησης και η προπαγάνδα, συνεχίζονται στη Σουηδία», ενώ αντίθετα υποσχέθηκε ότι οι συνομιλίες με τη Φινλανδία θα συνεχιστούν σύντομα».

Αφού πραγματοποίησε μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πτήση πάνω από τις πληγείσες περιοχές της επαρχίας Χατάι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά σε πολλαπλά μέτωπα με την Τουρκία και «θα είναι δίπλα της, όσο διάστημα χρειαστεί για να ανακάμψει».

«Είναι δύσκολο να το εκφράσω με λέξεις: αμέτρητα κτίρια, κοινότητες, δρόμοι, κατεστραμμένα ή ολοσχερώς», είπε ο κ. Μπλίνκεν για τις καταστροφές από το σεισμό, υπενθυμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν εκατοντάδες άτομα για διάσωση και υποστήριξη στις πληγείσες περιοχές, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ