- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ισπανία: Ψηφίστηκε ο νόμος για την άδεια περιόδου στις γυναίκες
«Ιστορική ημέρα» δήλωσε η υπουργός Ισότητας
Ισπανία - Άδεια περιόδου στις γυναίκες - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή
Οι βουλευτές στην Ισπανία ενέκριναν σήμερα Πέμπτη (16/2) τον νόμο για την άδεια περιόδου στις γυναίκες -ένα πρωτόγνωρο για την Ευρώπη μέτρο που έχει σκοπό, σύμφωνα με την αριστερή κυβέρνηση, να σπάσει ένα ταμπού.
«Είναι μια ιστορική ημέρα» έγραψε στο Twitter η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, μέλος του κόμματος τις ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos συμμάχου των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση.
Με το κείμενο αυτό, που εγκρίθηκε με 185 ψήφους υπέρ, 154 κατά και τρεις αποχές, η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και μία από τις λίγες στον κόσμο που ενσωματώνει αυτό το μέτρο στη νομοθεσία της, όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία ή η Ζάμπια.
Με αυτόν τον νόμο «η διακοπή της εργασίας για μια γυναίκα για λόγους εμμηνορρυσίας» που συνδέονται, για παράδειγμα, «με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση» θα αναγνωριστεί ως μια «ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας προς εργασία».
«Δίνεται σε αυτήν την παθολογική κατάσταση μια ρύθμιση που θα προσαρμοστεί, ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε αρνητική προκατάληψη για τις γυναίκες στον κόσμο της εργασίας», προστίθεται στο κείμενο.
YA SON LEY. DIRECTAS AL BOE 🏳️⚧️🏳️🌈💚#ConquistasFeministas pic.twitter.com/kph3phObPl
— Irene Montero (@IreneMontero) February 16, 2023
Καμία διευκρίνιση δεν δίνεται στον νόμο για τη διάρκεια αυτής της άδειας ασθενείας, η οποία πρέπει να δίνεται από γιατρό που αμείβεται από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης.
Γιατί αντιδρούν τα συνδικάτα στην Ισπανία για την «άδεια περιόδου»
Αυτή η άδεια περιόδου προκάλεσε, ωστόσο, επιφυλάξεις στους Σοσιαλιστές και επικρίθηκε ακόμη και από το συνδικάτο UGT.
Αυτό το συνδικάτο που πρόσκειται στους Σοσιαλιστές, ένα από τα δύο μεγαλύτερα στη χώρα, εξέφρασε κυρίως ανησυχία ότι ο νόμος μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πρόσληψη γυναικών εκ μέρους εργοδοτών που θέλουν να αποφύγουν αυτές τις απουσίες.
Από την πλευρά του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «περιθωριοποίησης» και «στιγματισμού», καθώς και για ενδεχόμενες «αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας» για τις γυναίκες.
Χωρίς τη συγκατάθεση γονέων η άμβλωση στην ηλικία των 16 ετών
Η «άδεια εμμήνου ρύσεως» είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα ενός πολύ ευρύτερου σχεδίου νόμου που αποσκοπεί να ενισχύσει την πρόσβαση στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία, που πραγματοποιούν λιγότερο από το 15% των αμβλώσεων στη χώρα, λόγω κυρίως της μαζικής εναντίωσης των γιατρών για λόγους συνείδησης.
Λόγω της κατάστασης αυτής, και επίσης επειδή δεν υπάρχει κάποια ειδική κλινική κοντά στην κατοικία τους, οι γυναίκες στην Ισπανία αναγκάζονται μερικές φορές να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να μπορέσουν να κάνουν άμβλωση.
Αυτός ο νόμος θα επιτρέψει επίσης στις ανήλικες να υποβάλλονται σε άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους στην ηλικία των 16 και των 17 ετών, καταργώντας μια υποχρέωση που είχε εγκαθιδρύσει το 2015 η συντηρητική κυβέρνηση.
Aborto seguro y en la pública para no morir. Anticonceptivos para no abortar. Educación sexual integral para decidir 💚👇 pic.twitter.com/IQjwdyYfc1
— Irene Montero (@IreneMontero) February 16, 2023
Η άμβλωση αποποινικοποιήθηκε στην Ισπανία το 1985, στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε το 2010, όμως η εθελοντική διακοπή της κύησης παραμένει ένα δικαίωμα με πολλούς σκοπέλους στον δρόμο της σε μια χώρα βαθιά καθολική.
Δωρεάν προφυλακτικά στα σχολεία της Ισπανίας
Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει επίσης την ενίσχυση της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς και τη δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών μέσων ή προϊόντων υγιεινής περιόδου στα λύκεια.
Η Ισπανία είναι μια χώρα που θεωρείται σημείο αναφοράς στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ευρώπη, κυρίως μετά την έγκριση, το 2004, ενός νόμου για τη βία κατά των γυναικών. Διεκδικώντας φεμινιστικό πρόσημο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ αριθμεί περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στον «πάγο» η Βόρεια Μακεδονία
«Πρέπει να τεθεί αμέσως κατάπαυση πυρός στον Λίβανο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
10.000 άνδρες υπό διασταυρούμενα πυρά του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ
Στην παραλίμνια πόλη της Οχρίδας στη Βόρεια Μακεδονία
Ήθελε να πείσει Ιράν και Χεζμπολάχ να συμμετάσχουν
Η χώρα θα παραμείνει συνταγματική μοναρχία ή θα γίνει αβασίλευτη δημοκρατία;
Διαταγή εκκένωσης για 22 χωριά στο νότιο Λίβανο
Επιδιώκοντας να φέρει σε δύσκολη θέση τον Ντόναλντ Τραμπ
Αντιμέτωπη με μια απεργία που διαρκεί εδώ κι ένα μήνα
«Πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας» - Τι είπε για θαλάσσιο και εναέριο χώρο
Επανέλαβε την υπόσχεσή του για μαζικές απελάσεις - «Εγκληματίας» η Κάμαλα Χάρις
Το περιοδικό βλέπει στο πρόσωπό της «την υποψήφια της εποχής μας»
Στόχος εργοστάσιο εκρηκτικών υλών - Τουλάχιστον 60 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στον Λίβανο
Του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.080 ευρώ για «ανυπακοή»
H Άγκυρα σκοπεύει να αγοράσει 24 μαχητικά
Πώς ο αθλητής φαινόμενο του άλματος επί κοντώ αιφνιδιάσε την Ντεσιρέ
Η υπόθεση που κατέδειξε την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας γύρω από την υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Βολές και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση
Περισσότεροι από 300 Ιταλοί στρατιώτες, γιατροί και δικαστές θα απασχολούνται στην επιχείρηση αυτή
Τα ουκρανικά αιτήματα, οι πύραυλοι και το «Όχι» του Όλαφ Σολτς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.