Κοσμος

Η Ρωσία έχει μεγάλες απώλειες στα άρματα μάχης αλλά σχεδόν ανέπαφη την αεροπορία της

Τι αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το γαλλικό άρμα μάχης AMX-10 RC στέλνει ο Μακρόν στην Ουκρανία
© EPA

IISS: Η Ρωσία έχει μεγάλες απώλειες στα άρματα μάχης αλλά σχεδόν ανέπαφη την αεροπορία της

Στην ετήσια έκθεσή του για τη Στρατιωτική Ισορροπία, το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) κάνει λόγο για μεγάλες ρωσικές απώλειες στα άρματα μάχης στο μέτωπο της Ουκρανίας όμως η αεροπορία της είναι ανέπαφη σε μεγάλο βαθμό.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία έχει χάσει περίπου τα μισά από τα καλύτερα άρματα μάχης της κατά τη διάρκεια του έτους και προσπαθεί να τα αντικαταστήσει, δήλωσε την Τετάρτη το ερευνητικό κέντρο, καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να παραλάβει σύγχρονα άρματα μάχης από τη Δύση.

Όμως, η Μόσχα έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη την πολεμική της αεροπορία και μπορεί να την αναπτύξει πιο ενεργά στην επόμενη φάση του πολέμου, τόνισε το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).

Στην ετήσια έκθεσή του για τη Στρατιωτική Ισορροπία, το IISS ανέφερε ότι τα ποσοστά απωλειών για ορισμένες από τις πιο σύγχρονες κατηγορίες αρμάτων μάχης της Ρωσίας έφτασαν το 50%, αναγκάζοντάς την να βασίζεται σε παλαιότερα μοντέλα της σοβιετικής εποχής.

Από την άλλη, ο ειδικός αεροδιαστημικής του IISS, Ντάγκλας Μπάρι, δήλωσε ότι η Ρωσία διατήρησε την αεροπορία της ως επί το πλείστον αλώβητη, επιχειρώντας από απόσταση λόγω της αποτελεσματικής ουκρανικής αεράμυνας και της ελλιπούς προμήθειας τακτικών πυραύλων αέρος-επιφανείας μικρού βεληνεκούς.

 Πρόσθεσε όμως ότι η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την αεροπορική ισχύ πιο ενεργά και ενδεχομένως να αναλάβει περισσότερα ρίσκα για να πλήξει τυχόν συγκεντρώσεις ουκρανικών δυνάμεων στο έδαφος.

Ο Μπάρι δήλωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να αναπληρώσει τα αποθέματά της σε κατευθυνόμενα όπλα που βασίζονται σε εισαγόμενους μικροεπεξεργαστές.

Παράλληλα, είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της τελευταίας γενιάς πυρηνικών όπλων της Ρωσίας ήταν αργός, παρά τους κομπασμούς του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τις δυνατότητες της Μόσχας και τις επανειλημμένες συγκεκαλυμμένες απειλές του να καταφύγει στα πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί αυτό που θεωρεί ρωσικό έδαφος.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ