Κοσμος

Νίκολα Στέρτζον: Η βαρβαρότητα της πολιτικής επηρέασε εμένα και τους γύρω μου

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από την θέση της έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Νίκολα Στέρτζον
© EPA/MICHAEL REYNOLDS

Στέρτζον: Η βαρβαρότητα της πολιτικής επηρέασε εμένα και τους γύρω μου - Τι είπε για την παραίτηση της

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από την θέση της έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία.

«Στο μυαλό μου και στην καρδιά μου, ξέρω ότι ήρθε η ώρα, ότι είναι η σωστή στιγμή για μένα, για το κόμμα μου και για τη χώρα και ως εκ τούτου ανακοινώνω σήμερα την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματός μου», δήλωσε η Στάρτζον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Εδιμβούργο, σημειώνοντας ότι θα παραμείνει στην ηγεσία της κυβέρνησης της Σκωτίας έως ότου βρεθεί το πρόσωπο που θα τη διαδεχθεί.

«Η απόφαση αυτή προέρχεται από μια βαθύτερη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πάλευε να αποφασίσει για εβδομάδες. «Το να δίνεις όλο σου τον εαυτό σε αυτή τη δουλειά είναι ο μόνος τρόπος να την κάνεις», σημείωσε η Στέρτζον. «Η βαρβαρότητα της πολιτικής επηρέασε εμένα και τους γύρω μου», είπε στην ομιλία της.

Όμως στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος για ένα διάστημα. Για μένα τώρα υπάρχει ο κίνδυνος αυτό το διάστημα να είναι πολύ μεγάλο», σημείωσε.

Η 52χρονη ηγέτις της Σκωτίας, η οποία πρόσφατα αποδυναμώθηκε από νομοσχέδιο που διευκολύνει την φυλομετάβαση, ήταν επί μακρόν πολύ δημοφιλής και ηγείτο της μάχης για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Νίκολα Στέρτζον έγινε ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) και πρωθυπουργός της σκωτσέζικης κυβέρνησης μετά την παραίτηση του προκατόχου της Άλεξ Σάλμοντ το 2014. Οι Σκωτσέζοι είχαν τότε ψηφίσει σε δημοψήφισμα σε ποσοστό 55% υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έκτοτε ξανάρχισε τη μάχη για την ανεξαρτησία, αναπτερωμένη από το Brexit, στο οποίο αντιτάχθηκε η πλειοψηφία των Σκωτσέζων. Η Στέρτζον αγωνίστηκε από τότε για τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, κάτι το οποίο απέρριπτε σθεναρά το Λονδίνο.

Ωστόσο αποδυναμώθηκε από την υιοθέτηση τον Δεκέμβριο πολύ αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που διευκόλυνε την φυλομετάβαση, επιτρέποντάς την ήδη από την ηλικία των 16 ετών και χωρίς ιατρική σύσταση.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί σε αυτό και ακριβώς μετά την ψηφοφορία, ένα σκάνδαλο προκάλεσε την οργή των επικριτών του: διεμφυλική γυναίκα που καταδικάστηκε για το βιασμό γυναικών πριν από την φυλομετάβασή της φυλακίστηκε σε σωφρονιστικό ίδρυμα για γυναίκες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, προτού εν τέλει μεταφερθεί σε φυλακή για άνδρες.

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ