Κοσμος

Ο επικεφαλής της Wagner παραδέχθηκε την «φάμπρικα τρόλ» που επηρέασε τις εκλογές στις ΗΠΑ το 2016

«Δημιουργήθηκε για να προστατεύσει από την άξεστη αντιρωσική προπαγάνδα της Δύσης»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο επικεφαλής της Wagner παραδέχθηκε την «φάμπρικα τρόλ» που επηρέασε τις εκλογές στις ΗΠΑ το 2016
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ © EPA

ΗΠΑ: Ο επικεφαλής της Wagner παραδέχθηκε ότι είχε ιδρύσει «φάμπρικα τρόλ» που επηρέασε τις εκλογές το 2016

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner, παραδέχθηκε σήμερα, ότι είχε ιδρύσει και χρηματοδοτούσε το «Πρακτορείο Διαδικτυακών Ερευνών», μια εταιρεία την οποία η Ουάσιγκτον είχε χαρακτηρίσει ως «φάμπρικα των τρολς», η οποία παρενέβαινε στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Ο Πριγκόζιν, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει συνδεθεί όσο λίγο πρόσωπα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την Wagner να ρίχνει αναρίθμητους μισθοφόρους στο πεδίο της μάχης. 

Ο «σεφ του Πούτιν», όπως τον χαρακτηρίζουν, έχει παραδεχτεί στο παρελθόν ότι είχε παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές, αλλά με τις σημερινές του δηλώσεις περιέγραψε συγκεκριμένα τη σχέση του με το «Πρακτορείο Διαδικτυακών Ερευνών (IRA)» που έχει την έδρα του στην Αγία Πετρούπολη.

«Δεν ήμουν ποτέ απλώς ο χρηματοδότης του IRA. Εγώ το σκέφτηκα, εγώ το δημιούργησα, εγώ το διηύθυνα για μεγάλο χρονικό διάστημα» έγραψε ο Πριγκόζιν σε μια ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την οποία κοινοποίησε η δική του εταιρεία κέτερινγκ Concord.

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο εταιρεία «δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τον ρωσικό πληροφοριακό χώρο από την άξεστη και επιθετική αντιρωσική προπαγάνδα της Δύσης».

Η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μίλερ

Στον Πριγκόζιν επιβλήθηκαν για πρώτη φορά κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τις σχέσεις του με το Πρακτορείο Διαδικτυακών Ερευνών το 2018 και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση. Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ σχετικά με την έρευνά του για τον ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, ανέφερε ότι το IRA επεδίωκε να σπείρει τη διχόνοια στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του «πληροφοριακού πολέμου».

«Επιδίωξε να επηρεάσει τις εκλογές του 2016 υπέρ του Τραμπ», αναφέρεται στην έκθεση του Μίλερ. «Η εκστρατεία εξελίχθηκε από ένα γενικευμένο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε το 2014 και το 2015 για να υπονομεύσει το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, σε μια στοχευμένη επιχείρηση που από τις αρχές του 2016 ευνοούσε τον υποψήφιο Τραμπ και υποτιμούσε την υποψήφια Κλίντον», αναφέρεται στην έκθεση. «Οι υπάλληλοι του Πρακτορείου Διαδικτυακών Ερευνών ταξίδευαν επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αποστολές συλλογής πληροφοριών».

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος πέρασε την τελευταία δεκαετία της Σοβιετικής Ένωσης στη φυλακή για ληστεία και απάτη, ήταν επί χρόνια συνεργάτης του Πούτιν. Η εταιρεία τροφοδοσίας δεξιώσεων (catering) που διαθέτει, η οποία είχε σαρώσει τις κυβερνητικές συμβάσεις, του εξασφάλισε το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν», ενώ έστελνε μισθοφόρους της Wagner να πολεμήσουν μαζί με Ρώσους στρατιώτες στη Συρία και σε συγκρούσεις σε όλη την Αφρική με σκοπό να προωθήσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Μετά από χρόνια αρνήσεων, παραδέχθηκε πέρυσι τη σχέση του με την μισθοφορική εταιρεία Wagner και δήλωσε ότι παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές. Έχοντας χτίσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το δημόσιο προφίλ του τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αναλυτές λένε ότι το Κρεμλίνο πρόσφατα αποφάσισε να τον περιορίσει, ανησυχώντας για τη φήμη που αποκτούσε ως «ειλικρινής και σκληρός» επιχειρηματίας, και την απήχηση που είχε μετά την σκληρή κριτική που άσκησε στο υπουργείο Άμυνας.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ