Κοσμος

Ρωσικά πλοία με πυρηνικά στη Βαλτική «βλέπει» η Νορβηγία

Νέος κίνδυνος για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσικά πλοία με πυρηνικά στη Βαλτική «βλέπει» η Νορβηγία
© EPA/TOMS KALNINS

Ρωσία: Αναπτύσσει πλοία με πυρηνικά στη Βαλτική για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια

Η Ρωσία έχει αρχίσει να αναπτύσσει τακτικά πλοία με πυρηνικά όπλα στη Βαλτική Θάλασσα για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της η Νορβηγική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Τα πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου πήγαιναν τακτικά στη θάλασσα με πυρηνικά όπλα κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η σύγχρονη Ρωσική Ομοσπονδία κάνει το ίδιο, αναφέρει η έκθεση την οποία επικαλείται το Politico. 

Ενώ η Ρωσία διαθέτει επίσης υποβρύχιες δυνατότητες, αντιδορυφορικά όπλα και δυνατότητες στον κυβερνοχώρο που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Νορβηγία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι «μια ιδιαίτερα σοβαρή απειλή σε πολλά επιχειρησιακά σενάρια στα οποία ενδέχεται να εμπλέκονται χώρες του ΝΑΤΟ», ανέφερε η έκθεση.

Η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η κλιμάκωση ενός τοπικού πολέμου σε μια ευρύτερη σύγκρουση που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και τη Νορβηγία.

Ο οργανισμός εκτίμησε ότι ενώ η Ρωσία θα διατηρήσει, θα εκσυγχρονίσει και θα αναπτύξει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα τα επόμενα χρόνια.

Νορβηγία: Αποστολή οκτώ Leopard 2 στην Ουκρανία

Tην ίδια ώρα η Νορβηγία θα στείλει οκτώ άρματα μάχης Leopard 2 γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε σημείωσε ότι «είναι περισσότερο κρίσιμο από ποτέ να υποστηρίξουμε τη μάχη της Ουκρανίας για ελευθερία». Η Νορβηγία δήλωσε επίσης πως θα στείλει τέσσερα άρματα μάχης ειδικού σκοπού, με την ακριβή επιλογή να εξαρτάται από το τι χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία.

Η Νορβηγία θα προβλέψει επίσης κονδύλια για πυρομοχικά και ανταλλακτικά, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. Η Νορβηγία, που συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική, διαθέτει συνολικά 36 άρματα μάχης Leopard 2.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Politico

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ