Κοσμος

Η στιγμή που διασώστες πηδούν έξω από κτίριο μετά από μετασεισμό

Δείτε το βίντεο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Η στιγμή που διασώστες πηδούν έξω από κτίριο μετά από μετασεισμό

Την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά τον τρομακτικό σεισμό και τις δύσκολες καταστάσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι διασώστες αποτυπώνει βίντεο από το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ειδικότερα, στο βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή που Αμερικανοί και Γάλλοι διασώστες βγαίνουν έντρομοι από κτήριο μετά από μετασεισμό στην επαρχία Αντάκια. Σύμφωνα με το Anadolu οι διασώστες από ΗΠΑ και Γαλλία επιχειρούσαν στο κτήριο αυτό προκειμένου να ανασύρουν τρεις εγκλωβισμένους στα συντρίμμια για τους οποίους υπήρχε η πληροφορία ότι ήταν ζωντανοί.

Σχεδόν παράλληλα Τούρκοι διασώστες που παραχωρούσαν συνέντευξη στο Anadolu, χρειάστηκα να την διακόψουν λόγω του μετασεισμού.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, μετά τον μετασεισμό τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Γάλλοι διασώστες επέστρεψαν στο κτίριο προκειμένου να συνεχίσουν την επιχείρησή τους.

Σημειώνεται ότι επί του πεδίου στην Τουρκία επιχειρούν, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης έκτακτων αναγκών (AFAD), περισσότεροι από 233.000 διασώστες.

Στην Αθήνα οι Έλληνες διασώστες - «Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα»

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική διασωστική αποστολή που είχε σταλεί στην Τουρκία έφτασε στην Αθήνα.

Την αποστολή υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο βρίσκονται μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο προϊστάμενος κλάδου επιχειρήσεων του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

«Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο απ' αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός, Δημήτρης Ρούπας, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό είναι ότι η ελληνική αποστολή επέστρεψε και είναι όλοι τους υγιείς. «Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή, όλοι θέλαμε να τους βοηθήσουμε. Το διαχειριστήκαμε, δεν σταματήσαμε, 24 ώρες το 24ωρο ήμασταν στο πεδίο», σημείωσε.

«Δεν κάναμε τίποτα λιγότερα από αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ κάθε μέρα. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο βαθμός δυσκολίας, που ήταν σίγουρα διαφορετικός. Πιστεύω ότι πολλά πράγματα θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες, θα ξεκαθαρίσουν καταστάσεις, είμαστε άπαντες παρόντες», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ στην αποστολή στην Τουρκία, Σωκράτης Δούκας.