Κοσμος

Δεκατριάχρονος βαρκάρης βοηθάει πυροσβέστες στη μάχη που δίνουν με δασικές πυρκαγιές στη Χιλή

Τουλάχιστον 1.159 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις φλόγες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεκατριάχρονος βαρκάρης βοηθάει πυροσβέστες στη μάχη που δίνουν με δασικές πυρκαγιές στη Χιλή

Χιλή: Δεκατριάχρονος βαρκάρης βοηθάει πυροσβέστες στη μάχη που δίνουν με δασικές πυρκαγιές

Την ώρα που οι γονείς του έδιναν μάχη για να σώσουν το σπίτι τους από τις φλόγες που πλησίαζαν απειλητικά, ο 13χρονος Λούκας Σέσπεδες αποφάσισε να αναλάβει δράση, μεταφέροντας με βάρκα πυροσβέστες από την αντίπερα όχθη του ποταμού Φούτα στη Χιλή

«Μετέφερα κόσμο από την αντίπερα όχθη του ποταμού. Ήμουν απελπισμένος. Οι γονείς μου πάλευαν με τη φωτιά και φοβόμουν ότι οι φλόγες θα έφταναν στο σπίτι μας», είπε ο 13χρονος Λούκας. «Δεν υπήρχε άλλος που θα μπορούσε να το κάνει, οπότε η μόνη ελπίδα ήμουν εγώ», εξήγησε.

Παρότι το σπίτι της οικογένειας έχει διαφύγει πλέον τον κίνδυνο, ο μικρός βαρκάρης εξακολουθεί να μεταφέρει πυροσβέστες από τη μια όχθη του ποταμού στην άλλη, αφού θέλει να συνδράμει στην επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Η χώρα των Άνδεων βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών. Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό της εθνικής υπηρεσίας πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών (SENAPRED), οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την περασμένη Πέμπτη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους, έχουν τραυματίσει άλλους 1.260 και έχουν αφήσει 3.000 ανθρώπους άστεγους. Τουλάχιστον 1.159 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις φλόγες.

Οι πυρκαγιές, που μαίνονται αυτή τη στιγμή σε έκταση 2.700.000 στρεμμάτων, με άλλα λόγια επιφάνεια μεγαλύτερη από αυτήν ολόκληρου του Λουξεμβούργου, εκφράζονται φόβοι πως έπειτα από σχετική στασιμότητα θα εξαπλωθούν περαιτέρω από σήμερα, εξαιτίας του κύματος καύσωνα στις περιοχές Μάουλε και Νιούμπλε.

Η κυβέρνηση του προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς κήρυξε κατάσταση καταστροφής σε αρκετές περιοχές στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της χώρας, αγροτικές και δασικές, όπου οι σκηνές απόλυτης καταστροφής πολλαπλασιάστηκαν, με καλλιέργειες και σπίτια να έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδια, πτώματα ζώων να κείτονται παντού και κατοίκους να έχουν χάσει τα πάντα.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ