Κοσμος

Θηλυκός πίθηκος που ζούσε μόνoς σε κλουβί γέννησε μωρό

Το ερώτημα ήταν πώς έμεινε έγκυος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θηλυκός πίθηκος που ζούσε μόνoς σε κλουβί γέννησε μωρό
© Unsplash

Ιαπωνία: Γίββωνας που ζούσε μόνη σε κλουβί γέννησε μωρό

Φύλακες του ζωολογικού κήπου στην Ιαπωνία πιστεύουν ότι έλυσαν το μυστήριο του τρόπου με τον οποίο μια θηλυκή γίββωνας έμεινε έγκυος, παρόλο που ζούσε μόνη στο κλουβί της.

Η Μόμο, μια 12χρονη γίββωνας, προκάλεσε σοκ στους φύλακές στον Ζωολογικό Κήπο Κήπο Κουζουκουσίμα, στο Ναγκασάκι, όταν τον Φεβρουάριο του 2021 γέννησε το μωρό της παρόλο που δεν είχε συντροφιά κάποιου αρσενικού.

Τώρα, δύο χρόνια αργότερα, μετά από ένα τεστ DNA στο μικρό της Μόμο, ο ζωολογικός κήπος επιτέλους ανακάλυψε ποιος είναι ο «πατέρας» και μάλιστα έχει να προτείνει και μια θεωρία γύρω από το πώς ζευγάρωσαν οι δύο γίββωνες.

Το τεστ έδειξε ότι ο πατέρας είναι ο Ιτό, ένας 34χρονος ευκίνητος γίββωνας, το κλουβί του οποίου συνορεύει με της Μόμο. Έτσι, ο ζωολογικός κήπος πιστεύει ότι η Μόμο και ο Ιτό κατάφεραν να ζευγαρώσουν μέσα από μια μικρή τρύπα στην ατσάλινη επιφάνεια που χώριζε τα δύο κλουβιά. Η τρύπα έχει διάμετρο μόλις 9 χιλιοστά.

Το μωρό της Μόμο και του Ιτό ζυγίζει περίπου 2 κιλά και μεγαλώνει σε ιδανικές συνθήκες, παρέα με τη στοργική Μόμο. Οι γίββωνες ανήκουν σε από τις φυλές των πιο μικρόσωμων πιθήκων, ωστόσο έχουν δυνατές φωνές και μπορούν να αιωρούνται από κλαδί σε κλάδι με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Τι είναι οι Γίββωνες

Οι γίββωνες αποκαλούνται επίσης κατώτεροι πίθηκοι, και διαφέρουν από τους μεγάλους πιθήκους (κοινός χιμπαντζής, μπονόμπο, άνθρωπος, γορίλας και ουρακοτάγκος) στο μέγεθος (με τους γίββωνες να είναι αρκετά μικρότεροι από τους υπόλοιπους πιθήκους), στον περιορισμένο βαθμό φυλετικού διμορφισμού και σε άλλες μικρές ανατομικές διαφορές που θυμίζουν περισσότερο τις μαϊμούδες παρά τους μεγάλους πιθήκους.

Έχουν πολύ μακριά χέρια, σχεδόν δύο φορές μακρύτερα από ότι το υπόλοιπο σώμα τους, όπως επίσης και μακριά πόδια, περίπου 30% μακρύτερα από το κορμί τους. Οι γίββωνες είναι δενδρόβιοι και κινούνται ανάμεσα στα δέντρα μόνο με τα χέρια τους, αρπάζοντας το ένα κλαδί μετά το άλλο με μεγάλη άνεση (ταλαντεύσεις από δέντρο σε δέντρο). Είναι γνωστοί για την αξιοπρόσεχτη φωνή τους και τρέφονται με καρπούς, τρυφερά φύλλα, μπουμπούκια, λουλούδια, αλλά και αυγά και έντομα. Την τροφή τους πρώτα την πιάνουν με τα χέρια και μετά την βάζουν στο στόμα. Έχουν μακρείς κυνόδοντες για να καθαρίζουν τους σκληρούς καρπούς καθώς και για την πάλη μεταξύ τους.

Πηγή: CNN

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ