Κοσμος

Οργή για το «παραθυράκι» της κατασκευαστικής αμνηστίας του Ερντογάν

Έρευνα του BBC για τα κτίρια στις πληγείσες περιοχές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός στην Τουρκία
© EPA/ ABIR SULTAN

Toυρκία: Οργή για το «παραθυράκι» της κατασκευαστικής αμνηστίας του Ερντογάν

Οι επιστήμονες περιέγραψαν τις δονήσεις των 7,8 και και 7, 6 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία, ισοδύναμες με 130 ατομικές βόμβες. Ο εντοπισμός του ρήγματος δείχνει τη γη να έχει κοπεί στα δύο. Το τεράστιο ρήγμα, μήκους 500 χιλιομέτρων, μετακινεί την αραβική πλάκα προς το Βορρά και σπρώχνει την πλάκα της Ανατολίας προς τα δυτικά.

Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το BBC, τα κτίρια με τις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής θα έπρεπε να αντέξουν σεισμούς αυτής της έντασης και οι αντισεισμικοί κανονισμοί μετά τις προηγούμενες καταστροφές στη χώρα θεωρητικά θα έπρεπε να διασφαλίζουν την αντοχή των κατασκευών.

Συνδυαστικά με την την πρωτοφανή ισχύ των δονήσεων, το εύρος της καταστροφής στην Τουρκία οφείλεται και σε έναν ακόμη παράγοντα, αυτόν της πλημμελούς τήρησης του αντισεισμικού κανονισμού στην ανέγερση των κτιρίων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έχεον καταρρεύσει ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές 12.000 κτίρια. Από αυτά έχουν καταρρεύσει πλήρως τα 6.500. Ο αντισεισμικός κανονισμός στην Τουρκία έχει ενισχυθεί πολλές φορές στη διάρκεια των δεκαετιών, όπως για παράδειγμα το 1999, μετά το μεγάλο σεισμό στη Νικομήδεια με 17.000 νεκρούς. Τελευταία φορά που είχαμε νέες προδιαγραφές ήταν το 2018. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν δεν τηρείται αυτός ο κανονισμός και υπάρχει αυτό το «παραθυράκι» της αποκαλούμενης κατασκευαστικής αμνηστίας. Απαλλάσσονται δηλαδή οι κατασκευαστές από τις υποχρεώσεις και από την τήρηση του κανονισμού, έναντι ενός προκαθορισμένου προστίμου.

Επικεφαλής του Επιμελητηρίου Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Πολεοδόμων της Κωνσταντινούπολης αναφέρει ότι στις πληγείσες περιοχές, έχει χορηγηθεί αυτή η αμνηστία σε 75.000 κτίρια.

Τουρκική έρευνα το 2020, που επικαλείται το BBC αναφέρει ότι στην περιοχή της Σμύρνης τέτοια αμνηστία έχει χορηγηθεί σε 672 χιλιάδες κτίρια.

Η αποκάλυψη για τους φόρους σεισμού: «Πού είναι τα λεφτά;»

Μετά από τον καταστροφικό σεισμό στη βορειοδυτική Τουρκία, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 18.000 ανθρώπους το 1999, η κυβέρνηση επέβαλε τον φόρο σεισμού, ο οποίος θα αποσκοπούσε στο να δημιουργηθεί ένα ταμείο δισεκατομμυρίων για την άμεση πρόληψη σε περίπτωση νέων καταστροφών και την άμεση ανακούφιση των πολιτών.

«Λαδώνουν τις παλάμες των “κολλητών τους” με φόρους για τους σεισμούς», επιμένει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Πού είναι αυτά τα λεφτά; Έφυγαν!» φωνάζει.

Έπειτα από υπολογισμούς, τόσο από αναλυτές, όσο και από πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν, οι φόροι που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια φτάνουν τις 88 δισ. τουρκικές λίρες (περίπου 4,6 δισ. δολάρια). Και ενώ όλο και περισσότεροι πολιτικοί, φορείς, αλλά και Τούρκοι πολίτες απαιτούν να διοχετευτεί το σημαντικό αυτό ποσό το συντομότερο, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος και δεν έχει αφήσει να διαρρεύσει η παραμικρή πληροφορία για το πού βρίσκονται αυτά τα χρήματα.

Συνελήφθη κατασκευαστής κτηρίου 12 ορόφων που κατέρρευσε στον σεισμό της Τουρκίας

Χθες άλλωστε ένας κατασκευαστής ενός κτηρίου 12 ορόφων, που κατέρρευσε από τον σεισμό στην Τουρκία, συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Εκτιμάται ότι 800 άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια του συγκροτήματος Ρόνεσανς, το οποίο αποτελείτο από 250 διαμερίσματα, στην επαρχία Χατάι, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, έχοντας επάνω του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ετοιμαζόταν να φύγει από τη χώρα με προορισμό το Μαυροβούνιο. Το πολυτελές συγκρότημα, που το διαφήμιζε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ως «μια γωνιά του Παραδείσου», γκρεμίστηκε ολοσχερώς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ