Κοσμος

Χάρτης της NASA αποτυπώνει τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία

Τα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες από δορυφόρο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σεισμός στην Τουρκία: Δορυφορικές εικόνες καταγράφουν τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε πόλεις - Ο χάρτης της NASA

Η NASA προχώρησε στη χαρτογράφηση των καταστροφών που προκάλεσαν οι ισχυροί σεισμοί των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ στην Τουρκία και τη Συρία.

Πιο συγκεκριμένα, η NASA δημοσιεύει εικόνες και δεδομένα που σχετίζονται με τις σεισμικές δονήσεις σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 26 χιλιόμετρα ανατολικά της τουρκικής πόλης Nurdagi σε βάθος περίπου 18 χιλιομέτρων στο ρήγμα της Ανατολίας. Ο σεισμός προκάλεσε βίαιες δονήσεις που έγιναν αισθητές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο. Τον πρώτο σεισμό ακολούθησε ένας δεύτερος σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών και εκατοντάδες μικρότεροι μετασεισμοί.

Ο παρακάτω χάρτης - τα δεδομένα του οποίου συλλέχθηκαν από το PALSAR-2 του προηγμένου δορυφόρου παρατήρησης ALOS-2 (Advanced Land Observing Satellite-2) στις 8 Φεβρουαρίου 2023 - δείχνει τμήματα των πόλεων Turkoglu, Kahramanmaras και Nurdagi. Τα σκούρα κόκκινα εικονοστοιχεία αντιπροσωπεύουν περιοχές οι οποίες έχουν πιθανόν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ οι πορτοκαλί και κίτρινες περιοχές έχουν υποστεί μέτριες ή μερικές ζημιές. Κάθε εικονοστοιχείο έχει διάμετρο περίπου 30 μέτρα (περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου μπέιζμπολ).

© NASA

Συγκρίνοντας τα δεδομένα της 8ης Φεβρουαρίου με παρατηρήσεις που έγιναν από τον ίδιο δορυφόρο πριν από τον σεισμό (στις 7 Απριλίου 2021 και στις 6 Απριλίου 2022), οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις αλλαγές και άρχισαν να εντοπίζουν τις περιοχές που υπέστησαν ζημιές.

© NASA

«Ήταν πολύ μεγάλοι και ισχυροί σεισμοί, που έφθασαν μέχρι την επιφάνεια μέσα από μια μακρά σειρά ρηγμάτων. Κι αυτό προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρές δονήσεις σε μια πολύ μεγάλη περιοχή, που έπληξαν πολλές πυκνοκατοικημένες πόλεις και κωμοπόλεις», είπε χαρακτηριστικά ο Έρικ Φίλντινγκ, γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «το μήκος των ρηγμάτων και η ένταση του σεισμού ήταν παρόμοια με εκείνη του 1906 που ισοπέδωσε το Σαν Φρανσίσκο».

«Εκτός από τη χαρτογράφηση των ζημιών, χρησιμοποιούμε δορυφόρους για να παρακολουθούμε τους αυξημένους κινδύνους κατολισθήσεων, τις διακοπές ρεύματος και τις καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης», δήλωσε από την πλευρά της η Σάνα ΜακΚλέιν, υπεύθυνη του προγράμματος.

Με πληροφορίες από Earth Observatory, ΕΡΤ