Κοσμος

Μετα-αποκαλυπτικά σενάρια: Πού μπορεί να αποφύγει κανείς πυρηνικά και μετεωρίτες

Ποιες χώρες είναι οι πιο ασφαλείς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αποκάλυψη
© Ana Itonishvili/Unsplash

Έρευνα: Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία οι πιο ασφαλείς χώρες σε περίπτωση... αποκάλυψης - Από αστεροειδείς μέχρι έκρηξη πυρηνικών

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία βρίσκονται στις καλύτερες θέσεις για να επιβιώσουν από την πυρηνική αποκάλυψη, σύμφωνα με μελέτη. Οι ερευνητές λένε ότι η επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια ενισχύει τις προοπτικές συνέχισης του πολιτισμού, μαζί με το Βανουάτου, την Ισλανδία και τις Νήσους Σολομώντος.

Η τυχερή χώρα μπορεί να υπολογίζει σε λίγη ακόμα τύχη, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι η Αυστραλία - ακολουθούμενη από τη γειτονική Νέα Ζηλανδία - είναι η πιο κατάλληλη χώρα για να επιβιώσει από έναν πυρηνικό χειμώνα και να βοηθήσει στην επανεκκίνηση ενός ανθρώπινου πολιτισμού που έχει καταρρεύσει.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Risk Analysis περιγράφει την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ισλανδία, τις Νήσους Σολομώντα και το Βανουάτου ως τις νησιωτικές χώρες που είναι πιο ικανές να παράγουν αρκετή τροφή για τον πληθυσμό τους μετά από μια «απότομη καταστροφή που μειώνει το ηλιακό φως», όπως ένας πυρηνικός πόλεμος, έκρηξη μεγάλου ηφαιστείου ή μια επίθεση αστεροειδούς.

Οι ερευνητές γράφουν ότι «πιθανότατα θα υπήρχαν επιζώντων σε όλο τον πλανήτη ακόμη και στο πιο σοβαρό» σενάριο. Οι συγγραφείς συνέκριναν 38 νησιωτικές χώρες σε 13 παράγοντες που, όπως είπαν, θα μπορούσαν να προβλέψουν την επιτυχία ως μετα-αποκαλυπτική κατάσταση επιβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής τροφίμων, της ενεργειακής αυτάρκειας, της μεταποίησης και της επίδρασης της καταστροφής στο κλίμα.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία - και οι δύο ισχυροί γεωργικοί παραγωγοί και μακριά από τις πιθανές τοποθεσίες της πυρηνικής ραδιενέργειας στο βόρειο ημισφαίριο - βρέθηκαν στην κορυφή των πινάκων, με την Αυστραλία να έχει τις καλύτερες επιδόσεις συνολικά.

«Το απόθεμα τροφίμων της Αυστραλίας είναι γιγαντιαίο», καταλήγει η μελέτη, «με δυνατότητα να θρέψει πολλές δεκάδες εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους».

Οι σχετικά καλές υποδομές της Αυστραλίας, το τεράστιο ενεργειακό πλεόνασμα, η υψηλή υγειονομική ασφάλεια και ο αμυντικός προϋπολογισμός της βοήθησαν να βρεθεί στην κορυφή του πίνακα. Ωστόσο, η Αυστραλία είχε έναν σημαντικό παράγοντα που λειτουργούσε εναντίον της: οι σχετικά στενοί στρατιωτικοί δεσμοί της με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ την έκαναν πιο πιθανό να γίνει στόχος σε έναν πυρηνικό πόλεμο.

Σε αυτόν τον τομέα, η Νέα Ζηλανδία εμφάνισε κάποια πλεονεκτήματα, είπαν οι συγγραφείς, με το μακροχρόνιο καθεστώς της χωρίς πυρηνικά. Η ανθεκτικότητά της σε περίπτωση απότομης πτώσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας που θα προκαλούσε μια περίοδος σκότους (η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται παντού σχετικά κοντά στον ωκεανό, γεγονός που την απαλύνει από ακραίες βυθίσεις της θερμοκρασίας) θα βοηθούσε επίσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ