Κοσμος

H Εκκλησία της Αγγλίας εξετάζει ουδέτερους όρους ως προς το φύλο

«Ο Θεός δεν είναι ούτε αρσενικός ούτε θηλυκός»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Βρετανία: H Εκκλησία της Αγγλίας εξετάζει ουδέτερους όρους ως προς το φύλο

Η Εκκλησία της Αγγλίας εξετάζει αν θα σταματήσει να αναφέρεται στον Θεό ως «αυτός», αφού οι ιερείς ζήτησαν να τους επιτραπεί να χρησιμοποιούν αντ’ αυτού όρους ουδέτερου φύλου.

Η εκκλησία δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα επιτροπή για το θέμα την άνοιξη. Οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές, οι οποίες θα σηματοδοτούσαν απομάκρυνση από τις παραδοσιακές διδασκαλίες που χρονολογούνται από χιλιετίες, θα πρέπει να εγκριθούν από τη σύνοδο, το όργανο λήψης αποφάσεων της Εκκλησίας.

Ο Αιδεσιμότατος Ipgrave, Επίσκοπος του Lichfield και αντιπρόεδρος της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για το θέμα, δήλωσε ότι η εκκλησία «διερευνά τη χρήση της έμφυλης γλώσσας σε σχέση με τον Θεό εδώ και αρκετά χρόνια».

Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αγγλίας δήλωσε: «Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι χριστιανοί έχουν αναγνωρίσει από την αρχαιότητα ότι ο Θεός δεν είναι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα, ωστόσο η ποικιλία των τρόπων προσφώνησης και περιγραφής του Θεού που συναντάμε στις γραφές δεν αντικατοπτρίζεται πάντα στη λατρεία μας.

»Υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση νέας γλώσσας από την εισαγωγή των σημερινών μορφών της λατρείας μας σε σύγχρονη γλώσσα πριν από 20 και πλέον χρόνια.

»Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο για την κατάργηση ή την ουσιαστική αναθεώρηση των επί του παρόντος εγκεκριμένων λειτουργιών, και τέτοιες αλλαγές δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς εκτεταμένη νομοθεσία».

ΛΟΑΤΚΙ: «Συγγνώμη» από την Εκκλησία της Αγγλίας

Σε ανοιχτή επιστολή τους, οι επίσκοποι απηύθυναν επίσης μια άνευ προηγουμένου συγγνώμη απευθείας προς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα τον περασμένο μήνα για την ενίοτε «εχθρική και ομοφοβική συμπεριφορά» που αντιμετώπισαν στις ενορίες.

Τα βήματα αυτά έρχονται μετά από σχεδόν έξι χρόνια συζήτησης στο εσωτερικό της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αλλά έχουν πυροδοτήσει κριτική τόσο από εκείνους που υποστηρίζουν και αντιτίθενται στον γάμο ομοφύλων, καθώς εμφανίζονται παγκόσμιες ρωγμές στον Αγγλικανισμό.

Η Jayne Ozanne, μέλος της Συνόδου και ακτιβίστρια ΛΟΑΤΚΙ, εξέδωσε μια καυστική καταδίκη της καθυστερημένης συγγνώμης. «Εδώ και χρόνια οι επίσκοποί μας ζητούσαν συγγνώμη, αλλά δεν έκαναν καμία ενέργεια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, πριν από την προγραμματισμένη πεντάωρη συζήτηση της Τετάρτης.