Κοσμος

Δολοφονία Τάιρ Νίκολς: Αστυνομικός φωτογράφιζε το αιμόφυρτο θύμα

Νέα στοιχεία για τον βάναυσο θάνατο στα χέρια αξιωματικών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δολοφονία Τάιρ Νίκολς: Αξιωματικός τράβηξε και μοιράστηκε φωτογραφίες του αιμόφυρτου θύματος - Έστειλε πλάνα σε συναδέλφους σε μια γυναίκα που γνώριζε.
Σοκαριστικές περιγραφές της δολοφονίας του Τάιρ Νίκολς αποκαλύπτουν νέα έγγραφα © EPA / Erik Lesser

Δολοφονία Τάιρ Νίκολς: Αξιωματικός τράβηξε και μοιράστηκε φωτογραφίες του αιμόφυρτου θύματος - Έστειλε πλάνα σε συναδέλφους και σε μια γυναίκα που γνώριζε

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα έγγραφα για την υπόθεση του θανατηφόρου ξυλοδαρμού του Τάιρ Νίκολς από την αστυνομία του Μέμφις τον περασμένο μήνα παρέχουν σοκαριστικές περιγραφές αυτού που οι αρχές χαρακτήρισαν «κατάφωρα αντιεπαγγελματική» συμπεριφορά πέντε αστυνομικών και περιλαμβάνουν νέες αποκαλύψεις για το πώς ένας από αυτούς τράβηξε και μοιράστηκε φωτογραφίες του αιμόφυρτου θύματος.

Ο αστυνομικός, ο οποίος κατονομάζεται ως Ντιμίτριους Χέιλι, στάθηκε πάνω από τον Νίκολς καθώς ήταν ξαπλωμένος μετά την παρατεταμένη επίθεση και τράβηξε φωτογραφίες, τις οποίες έστειλε σε άλλους αξιωματικούς και σε μια γυναίκα που γνώριζε, σύμφωνα με έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η επιτροπή προτύπων και εκπαίδευσης των αξιωματικών του Τενεσί.

«Η εκτέλεση των καθηκόντων σας ήταν άδικα, κατάφωρα αντιεπαγγελματική και ακατάλληλη για έναν ορκισμένο δημόσιο υπάλληλο», έγραψε το αστυνομικό τμήμα του Μέμφις ζητώντας να αφαιρεθεί η επαγγελματική πιστοποίηση του Χέιλι και των άλλων αξιωματικών ως στελέχη επιβολής του νόμου.

Και οι πέντε έχουν ήδη απολυθεί και κατηγορούνται για φόνο δευτέρου βαθμού και άλλα κακουργήματα μετά την επίθεση στον ανυπεράσπιστο Νίκολς, μετά από κράτηση για παράβαση της κυκλοφορίας στις 7 Ιανουαρίου και τον θάνατό του στο νοσοκομείο τρεις ημέρες αργότερα.

Δολοφονία Τάιρ Νίκολς: Αξιωματικός τράβηξε και μοιράστηκε φωτογραφίες του αιμόφυρτου θύματος - Έστειλε πλάνα σε συναδέλφους σε μια γυναίκα που γνώριζε.
Και οι πέντε αξιωματικοί έχουν απολυθεί και κατηγορούνται για φόνο δευτέρου βαθμού και άλλα κακουργήματα © EPA / Memphis Police Department Handout

Νέα αιτήματα για μεταρρύθμιση της αστυνομίας μετά τον βάναυσο θάνατο του Τάιρ Νίκολς

Ο θάνατος του Τάιρ Νίκολς πυροδότησε διαμαρτυρίες και νέες εκκλήσεις για μεταρρύθμιση της αστυνομίας στο Μέμφις, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Ο δικηγόρος του Χέιλι αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία, ενώ οι συνήγοροι των τεσσάρων άλλων αξιωματικών είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν είτε δεν απάντησαν στα αιτήματα του Associated Press.

Τα νέα έγγραφα προσφέρουν την πιο λεπτομερή περιγραφή μέχρι σήμερα για τις ενέργειες των πέντε αξιωματικών.

Ο Χέιλι, που οδηγούσε ένα αυτοκίνητο χωρίς σήμα και φορούσε μια μαύρη φούτερ με κουκούλα, ανάγκασε τον Νίκολς να βγει από το αυτοκίνητό του χρησιμοποιώντας έντονες βωμολοχίες και μετά τον ψέκασε απευθείας στα μάτια με ένα χημικό σπρέι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ποτέ δεν είπατε στον οδηγό τον σκοπό της στάσης του οχήματος ή ότι ήταν υπό κράτηση» αναφέρει.

Ο Χέιλι δεν είχε ενεργοποιημένη την κάμερα του σώματός του όταν σταμάτησε το θύμα, αλλά ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιον που άκουσε τη συνάντηση.

Δολοφονία Τάιρ Νίκολς: Αξιωματικός τράβηξε και μοιράστηκε φωτογραφίες του αιμόφυρτου θύματος - Έστειλε πλάνα σε συναδέλφους σε μια γυναίκα που γνώριζε.
Tα νέα έγγραφα προσφέρουν την πιο λεπτομερή περιγραφή μέχρι σήμερα για τις ενέργειες των πέντε αξιωματικών © EPA / City of Memphis Handout

Ο Νίκολς έτρεξε μακριά από τους αστυνομικούς, αλλά συνελήφθη ξανά λίγα τετράγωνα πιο πέρα. Σε εκείνο το σημείο, ο Χέιλι τον κλότσησε στον θώρακα καθώς άλλοι τρεις αστυνομικοί του περνούσαν χειροπέδες.

Άλλοι αστυνομικοί κλότσησαν τον Νίκολς στο πρόσωπο, τον γρονθοκόπησαν ή τον χτύπησαν με ρόπαλο. Σύμφωνα με πλάνα που κατέγραψε κάμερα τοποθετημένη σε στύλο, ένας από τους αστυνομικούς φαίνεται να τραβάει γρήγορα μια φωτογραφία του Νίκολς με το τηλέφωνό του, καθώς τα φώτα των φακών πέφτουν πάνω του.

Ένας εκ των αξιωματικών ισχυρίστηκε ότι ο Νίκολς προσπάθησε να αρπάξει το όπλο του από τη θήκη του, αφού ένας άλλος αστυνομικός τον ανάγκασε να βγει από το όχημα, με τον Μάρτιν να τον βοηθά πιάνοντας τον καρπό του. Ωστόσο, τα τεκμήρια βίντεο δεν επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό αρπαγής όπλου, αναφέρουν τα έγγραφα.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ