Κοσμος

Γ. Παπαδόπουλος: 3 μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα μετακινήθηκε η Τουρκία μετά τον σεισμό

Η μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών είναι συνεχής» τόνισε ο γνωστός σεισμολόγος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γ. Παπαδόπουλος: 3 μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα μετακινήθηκε η Τουρκία μετά τον σεισμό

«Η αραβική πλάκα συμπιέζει την πλάκα της Ανατολίας και η πλάκα της Ανατολίας από γεωγραφική άποψη καταλαμβάνεται από την Τουρκία. Έγινε η ολίσθηση κατά μήκος της επαφής των δύο πλακών εκεί που είναι το ρήγμα, δηλαδή η πλάκα της Ανατολίας. Η Τουρκία δηλαδή προωθήθηκε προς τα δυτικά, προς το Αιγαίο, ολίσθησε κατά περίπου 3 μέτρα» σύμφωνα με τον γνωστό σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» επιβεβαίωσε ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να μετακινηθεί 3 μέτρα εγγύτερα στη χώρα μας.

O κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μετά το σεισμό των 7,8 ρίχτερ. «Η μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών είναι συνεχής. Από αυτή τη μετακίνηση προήλθε το σπάσιμο στο ρήγμα και ο σεισμός. Και ακριβώς επειδή έχουμε αυτή τη μετακίνηση δεν αποκλείεται να μεταδοθεί η πίεση, οι τάσεις όπως λέμε, και στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Yπάρχει πιθανότητα γιατί τα φαινόμενα είναι πολύπλοκα, δεν ακολουθούν αυστηρούς κανόνες» εξήγησε.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν «αγώνα δρόμου» για τη διάσωση κι άλλων επιζώντων στα ερείπια των χιλιάδων κατεστραμμένων κτιρίων. Εν μέσω παγετού, αλλά ευτυχώς με τον ήλιο να έχει κάνει την εμφάνισή του, τα συνεργεία από το εξωτερικό –ανάμεσά τους και από την Ελλάδα– όλο και αυξάνονται και «θαύματα» καταγράφονται κάθε ώρα, κατά τα τουρκικά ΜΜΕ, με την ανάσυρση επιζώντων από τα συντρίμμια. Πάντως, διασώστες προειδοποιούν ότι ο χρόνος για τον εντοπισμό επιζώντων τελειώνει, καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης συμπληρώνονται 72 ώρες από τον πρώτο μεγάλο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Ήδη η ελληνική ΕΜΑΚ έχει διασώσει τέσσερις ανθρώπους από τα χαλάσματα στην Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν), με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να στέκονται στο έργο των Ελλήνων διασωστών. Στην Τουρκία μεταβαίνει και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ, ενώ ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ετοιμάζεται να αναχωρήσει άμεσα και για τη Συρία, καθώς το πρωί της Τετάρτης ενεργοποιήθηκε από τη Δαμασκό το σχετικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. 

Συνολικά τουλάχιστον 8.700 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT. Επιχειρούν τουλάχιστον 96.000 διασώστες και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό, κατά την τουρκική κυβέρνηση.