Κοσμος

Ρώσοι στρατιώτες χτυπούν διοικητή τους με φτυάρια - Το βίντεο που δημοσιοποιεί η Ουκρανία

Πιστεύεται ότι δείχνει μισθοφόρους της Wagner - Σκληρές εικόνες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Wagner - Ρωσία
Ένα από τα σύμβολα της Wagner © EPA / Andrej Cukic

Η Ουκρανία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται να δείχνει Ρώσους στρατιώτες να χτυπούν αξιωματικό τους - Tα σοκαριστικά πλάνα αναδημοσιεύει ο Guardian.

Η Ουκρανία έδωσε στη δημοσιότητα ένα σοκαριστικό βίντεο, που φαίνεται να δείχνει Ρώσους μαχητές να σέρνουν τον βαριά τραυματισμένο διοικητή τους μακριά από το πεδίο της μάχης και στη συνέχεια να τον χτυπούν βίαια με φτυάρια.

Το βίντεο, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα από τον Guardian, δεν έχει για την ώρα ελεγχθεί από ανεξάρτητες αρχές.

Ένα ουκρανικό drone κατέγραψε το περιστατικό κοντά στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες εδώ και μήνες. Τέσσερις στρατιώτες από τη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner εμφανίζονται να μεταφέρουν τον συνάδελφό τους μέσα από ένα τοπίο ερειπωμένων σπιτιών, κρατώντας τα χέρια και τα πόδια του.

Στη συνέχεια τον πετούν δίπλα σε έναν αχυρώνα. Ένα δεύτερο βίντεο φαίνεται να δείχνει τρεις άνδρες να τον χτυπούν επανειλημμένα με φτυάρια. Η τύχη του τραυματία διοικητή είναι αδιευκρίνιστη. Αλλά το επεισόδιο αντιστοιχεί σε επίμονες αναφορές για χαμηλό ηθικό μεταξύ των ρωσικών μισθοφόρων.

Ukraine releases footage of Wagner soldiers appearing to beat up their commander

Ουκρανοί στρατιώτες που πολεμούν μέσα και γύρω από το Μπαχμούτ έχουν περιγράψει πώς τα στρατεύματα Wagner επιτίθενται κατά κύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, απειλούνται με εκτέλεση εάν αποτύχουν να προχωρήσουν και εκτελούνται σε μεγάλους αριθμούς, με τα πτώματα τους να συσσωρεύονται στην πρώτη γραμμή.

Μια μονάδα drone από την ειδική διμοιρία Seneka τράβηξε το βίντεο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αναρτήθηκε στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της Ουκρανίας τη Δευτέρα, ενώ σήμερα δημοσιοποιείται από τον Guardian.

Στην τακτική νυχτερινή του ομιλία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι οι ουκρανικές μονάδες απωθούν τις επαναλαμβανόμενες ρωσικές απόπειρες να περικυκλώσουν το Μπαχμούτ και να διαρρήξουν τις άμυνές του.

«Τους αντικρούουμε. Είμαι ευγνώμων σε κάθε πολεμιστή που εξασφαλίζει την αντεπίθεση με την αντοχή του», δήλωσε. Ο Ζελένσκι είπε ότι συζήτησε το «βασικό ζήτημα» της προμήθειας πυρομαχικών σε μια συνάντηση τη Δευτέρα με το επιτελείο του στρατού του.

Σφοδρές μάχες στο Μπαχμούτ - Η τεράστια συμβολική αξία του για τον Πούτιν

Σύμφωνα με το κέντρο αμυντικών στρατηγικών, ένα think tank του Κιέβου, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση άλλαξε πρόσφατα την τακτική της στο Μπαχμούτ. Οι στρατιώτες εξαπέλυαν τώρα συνεχείς και κυλιόμενες επιθέσεις που μερικές φορές διαρκούσαν «για 10 ώρες», είπε.

Τα αποσπάσματα Wagner, μαζί με στρατεύματα της 106ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας της Ρωσίας, προσπαθούσαν να εισβάλουν σε ουκρανικές θέσεις στα βόρεια προάστια. Έγιναν σφοδρές μάχες στα ανατολικά της πόλης. Στο νότο, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν 500 μέτρα μετά από μια αιφνιδιαστική επίθεση, ανέφερε το think tank.

Η θέση της Ουκρανίας στο Μπαχμούτ φαίνεται όλο και πιο επισφαλής. Οι περισσότερες αναλύσεις πιστεύουν ότι οι ουκρανικές μονάδες θα αναγκαστούν να αποσυρθούν εάν τα ρωσικά στρατεύματα καταλάβουν τον αυτοκινητόδρομο T0504 - μια βασική οδό ανεφοδιασμού - ή διαρρήξουν τη δεξαμενή Μπερκχίβ.

Η πόλη έχει μικρή στρατηγική σημασία, αλλά τεράστια συμβολική αξία, ενόψει της πρώτης επετείου στις 24 Φεβρουαρίου από την εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στη χώρα.

Η Ουκρανία έχει οχυρώσει μαζικά τις γειτονικές πόλεις Σλόβιανσκ και Κράματορσκ, όπου είναι συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος των ανατολικών δυνάμεών της.

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Ο ρόλος της ομάδας Wagner

Το περασμένο φθινόπωρο, η Ουκρανία εξαπέλυσε δύο θεαματικές αντεπιθέσεις. Κατέλαβε πίσω σχεδόν όλη την περιφέρεια του Χάρκοβο στα βορειοανατολικά της χώρας και την περιφερειακή πρωτεύουσα Χερσώνα στα νότια, καθώς και τη γύρω περιοχή στη δεξιά όχθη του ποταμού Ντνίπρο.

Από τότε ωστόσο, η Ρωσία ανέκτησε την πρωτοβουλία. Έχει κάνει αργή αλλά σταθερή πρόοδο προς τον στόχο του Πούτιν να «απελευθερώσει» το Ντονμπάς. Αυτό σημαίνει την απόκτηση του ελέγχου όλης της επαρχίας του Ντόνετσκ και των τελευταίων εναπομεινάντων θυλάκων της περιφέρειας Λουχάνσκ που βρίσκονται ακόμα στα χέρια της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της ομάδας Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, ηγήθηκε προσωπικά μιας εκστρατείας για τη στρατολόγηση εγκληματιών από τις ρωσικές φυλακές για να πολεμήσουν στο ανατολικό μέτωπο.

Έχει διεκδικήσει τα εύσημα για τα ρωσικά τακτικά κέρδη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης τον περασμένο μήνα της ουκρανικής πόλης Σολεντάρ, βορειοανατολικά του Μπαχμούτ.

Μια δεύτερη περιοδεία στη φυλακή για να συγκεντρώσει επιπλέον στρατιώτες ήταν λιγότερο επιτυχημένη, καθώς οι αναφορές για το φρικτό ποσοστό απωλειών στην Ουκρανία γνωστοποιούνται στη Ρωσία. Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τη Wagner ως διεθνή εγκληματική οργάνωση.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ