Κοσμος

Τσελέντης: Ο σεισμός στην Τουρκία 1.000 φορές μεγαλύτερος από αυτόν του '99 στην Αθήνα

Ποιες οι τελευταίες εκτιμήσεις των σεισμολόγων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός στην Τουρκία - Γυναίκα θρηνεί στα χαλάσματα
© EPA / ERDEM SAHIN

Σεισμός Τουρκία - Άκης Τσελέντης: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την ισχυρή δόνηση και η σύγκριση με τον σεισμό της Αθήνας το 1999

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, εκτιμά ότι ο σεισμός που χτύπησε το πρωί της Δευτέρας την Τουρκία «ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερος από το 5,9 Ρίχτερ που καταγράφηκαν στον σεισμό της Αθήνας το 1999». 

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο Άκης Τσελέντης σημείωσε για τον σεισμό στην Τουρκία ότι «η ακολουθία μπορεί να κρατήσει και ένα χρόνο, και μάλιστα με μεγάλους μετασεισμούς, μπορεί να έχουμε και 7,5 Ρίχτερ, έχει ενεργοποιηθεί ένα πού μεγάλο ρήγμα. Έχουμε φαινόμενο ντόμινο πάνω στο ίδιο ρήγμα. Θα έχουμε σίγουρα νέες καταρρεύσεις κτηρίων. Τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 15.000, και μην ξεχνάμε και τη Συρία, θα ανέβει κατά πολύ η εκατόμβη θυμάτων». 

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι «το συγκεκριμένο ρήγμα της Τουρκίας δε θα μας επηρεάσει, μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο, αλλά ο σεισμός θα γίνει στη θάλασσα, θα είναι της τάξης 6 με 6,5 το πολύ, και η δόμηση της Κύπρου δεν έχει καμία σχέση με τη δόμηση της Ανατολίας». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqc5bown14qp)

Πάνω από 5.000 νεκροί σε Τουρκία και Συρία από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε σε 3.419, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τουρκία και τη Συρία σε πάνω από 5.000.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες. Στην νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.419 άνθρωποι και 1.602 στη βόρεια Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 5.021 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημες πηγές και πηγές από τις ιατρικές υπηρεσίες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqc4lgpzn0kh)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ