Κοσμος

Διασώστες στην Τουρκία ψάχνουν στα χαλάσματα νοσοκομείου για επιζώντες

Δεκάδες ασθενείς ξαπλωμένοι σε στρώματα στο πάτωμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νοσοκομείο στην Τουρκία, στην πόλη Ισκεντερούν, έχει καταρρεύσει μετά τον σεισμό
Νοσοκομείο στην Τουρκία, στην πόλη Ισκεντερούν, έχει καταρρεύσει μετά τον σεισμό | Πηγή ΦΩΤΟ: Twitter

Σεισμός Τουρκία - Κατάρρευση νοσοκομείου στο Ισκεντερούν - Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες για να απεγκλωβίσουν ασθενείς

Ο σεισμός στην Τουρκία ισοπέδωσε το κρατικό νοσοκομείο στο Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), στα νοτιοανατολικά της χώρας, με τους διασώστες να αναζητούν επιζώντες στα χαλάσματα.

Οι νεκροί από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία έχουν ξεπεράσει τις 3.000, με τον τραγικό απολογισμό να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο

Καθώς έπεφτε το σκοτάδι στην περιοχή, ένας τραυματίας ανασύρθηκε από τα χαλάσματα. Οι διασώστες σκαρφάλωσαν σε έναν μεγάλο σωρό από τσιμέντο και τούβλα, που κάποτε ήταν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.

Παρά τη βροχή και το κρύο, ελπίζουν ότι θα βρουν και άλλους ζωντανούς. Οι γεννήτριες δουλεύουν συνεχώς, δίνοντας φως στην περιοχή. Πολλοί συγγενείς ασθενών έχουν συγκεντρωθεί, περιμένοντας να μάθουν μια είδηση για τους αγαπημένους τους.

«Έχουμε έναν ασθενή που είχε μεταφερθεί στο χειρουργείο αλλά δεν ξέρουμε τι συνέβη» είπε η Τούλιν, μια 30χρονη γυναίκα, σκουπίζοντας τα δάκρυά της ενώ προσευχόταν. «Ο Θεός να μας βοηθήσει. Ήδη χάσαμε τρεις συγγενείς σήμερα, μεταξύ αυτών και τη θεία μου. Ο θείος μου είναι εκεί… Ο Θεός να δώσει να μην τον χάσουμε κι αυτόν» συνέχισε.

Δραματικές εικόνες στο μισογκρεμισμένο νοσοκομείο στην Τουρκία

Στο τμήμα του νοσοκομείου που στέκει ακόμη όρθιο, γιατροί και νοσηλευτές κάνουν ό,τι μπορούν για να φροντίσουν τους τραυματίες, εν μέσω χάους. Καθώς τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν, πολλοί φτάνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, δεκάδες ασθενείς κείτονται ξαπλωμένοι σε στρώματα στο πάτωμα, πλάι στην είσοδο του νοσοκομείου.

Ένας τραυματιοφορέας φτάνει φωνάζοντας: «Έρχεται παιδί... παιδί, παιδί!» και ένας συνάδελφός του τρέχει να το σκεπάσει με μια κουβέρτα.

Μια νοσηλεύτρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η Μέρβε, είπε ότι έκανε νυχτερινή βάρδια την ώρα που χτύπησε ο σεισμός. «Ξαφνικά, το κτίριο άρχισε να τρέμει (…) Εγώ και οι φίλοι μου δεν προσπαθήσαμε να φύγουμε, δεν αφήσαμε τους ασθενείς. Τότε ακούσαμε έναν τρομερό θόρυβο, το κτίριο άρχισε να καταρρέει», αφηγήθηκε. «Οι σκάλες καταστράφηκαν, δεν μπορούσαμε να βγουμε έξω. Δεν ξέραμε στην αρχή ότι το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου είχε πέσει. Αλλά όταν βγήκαμε από την αίθουσά μας, ο διάδρομος ήταν συντρίμμια» ανέφερε επίσης.

Η Μέρβε σώθηκε. Οι συνάδελφοι και οι ασθενείς στην άλλη πτέρυγα του κτιρίου δεν ήταν τόσο τυχεροί. «Έχουν περάσει 15 ώρες, δεν μπορώ να επικοινωνήσω με κανένα συνάδελφό μου, κανένας από αυτούς που είναι κάτω από τα συντρίμμια δεν έχει ανασυρθεί. Δεν άφησαν τους ασθενείς τους, δεν ξέρω τι να πω» κατέληξε για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία.

Περισσότερα από 1.200 κτίρια καταστράφηκαν από τον σεισμό στην επαρχία Χατάι, όπου βρίσκεται το Ισκεντερούν. Τουλάχιστον 520 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χατάι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά. «Η παλιά πτέρυγα του κρατικού νοσοκομείου κατέρρευσε από τον σεισμό. Η προσπάθεια διάσωσης συνεχίζεται» δήλωσε ο υπουργός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ