Κοσμος

Σεισμός στην Τουρκία: Έλληνας ποδοσφαιριστής περιγράφει την τρομακτική εμπειρία του

Δραματικές στιγμές βίωσε ο σέντερ μπακ της Κάισερισπορ, Δημήτρης Κολοβέτσιος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φονικός σεισμός στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας: Ο ποδοσφαιριστής Δημήτρης Κολοβέτσιος, που ζει στην Καισάρεια, περιέγραψε το δραματικό χρονικό.
«Όλοι έκλαιγαν, έμπαιναν σε αυτοκίνητα», δηλώνει ο Δημήτρης Κολοβέτσιος για τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ © EPA / Deniz Tekin

Φονικός σεισμός στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας: Ο ποδοσφαιριστής Δημήτρης Κολοβέτσιος, που ζει στην Καισάρεια, περιέγραψε το δραματικό χρονικό.

Την τρομακτική εμπειρία από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που ισοπέδωσε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας περιέγραψε ο Έλληνας ποδοσφαιριστής Δημήτρης Κολοβέτσιος, που ζει στην πόλη Καισάρεια.

«(Έγινε στις) 4:30 περίπου, ήταν πολύ ισχυρός σεισμός. Εμείς είμαστε περίπου 3 ώρες από το επίκεντρο, οδικώς. Τον νιώσαμε πολύ έντονα. Εγώ ήμουν στο κρεβάτι και μόλις σηκώθηκα δεν μπορούσα να κρατήσω την ισορροπία μου», είπε χαρακτηριστικά στο ΟΡΕΝ ο 31χρονος αμυντικός.

Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής εκτίμησε σε 1,5 λεπτό τη διάρκεια του σεισμού προσθέτοντας ότι «είχε πολλούς μετασεισμούς». «Όλοι έκλαιγαν, έμπαιναν σε αυτοκίνητα. Επικράτησε μία ταραχή», συμπλήρωσε για τις πρώτες αντιδράσεις μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Όπως συμπλήρωσε, δε, εκτός από τον σεισμό οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από τα Ρίχτερ «είχαμε και το χιόνι να αντιμετωπίσουμε».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqba198vgwz5)

Τουρκία: Εκτιμήσεις για χιλιάδες νεκρούς - Oι αναφορές από ΗΠΑ και Γερμανία

Kαθώς ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ ανεβαίνει δραματικά, ο τελικός απολογισμός μπορεί να φθάσει και τους 10.000, εκτιμά το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο USGS και η Risklayer. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του το USGS είπε ότι υπάρχουν πιθανότητες 47% τα θύματα του σεισμού να κυμανθούν μεταξύ χιλίων και 10.000, 27% πιθανότητες να μην ξεπεράσουν τα χίλια και 20% πιθανότητες να κυμανθούν μεταξύ 10.000 και 100.000.

Οι εκτιμήσεις του USGS στηρίζονται σε μοντέλα βάσει άλλων σεισμών που έχουν συμβεί στο παερλθόν στην περιοχή, στον πληθυσμό που εκτέθηκε στο μεγαλύτερο πλήγμα και το πόσο ευάλωτα είναι τα κτίρια στις πιο σφοδρά πληγείσες περιοχές. 

H εταιρεία Risklayer με έδρα την Γερμανία κάνει λόγο για πάνω από 15.000 νεκρούς (16.800) για την ακρίβεια. 

Με φόντο τα παραπάνω, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα έφτασε τους 912, ενώ οι τραυματίες είναι 5.383.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, στη Συρία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 320 άνθρωποι λόγω του σεισμού και οι τραυματίες είναι 1.000.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ