Κοσμος

Μάχη στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία - Πάνω από 500 οι νεκροί

Τραγωδία μετά τα 7,8 Ρίχτερ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διασώστες και πολίτες έξω από πολυκατοικία στην Τουρκία αναζητούν ζωντανούς στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ
© EPA / DENIZ TEKIN

Σεισμός Τουρκία: Ο αριθμός των νεκρών, οι έρευνες από τα σωστικά συνεργεία - Ο Ε. Λέκκας για την ισχυρή δόνηση

Τραγικός είναι ο απολογισμός στην Τουρκία και στη Συρία μετά τα 7,8 Ρίχτερ που «χτύπησαν» τη χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (6.2). Ο αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έκανε λόγο για τουλάχιστον 284 νεκρούς. Συνολικά εκτιμάται ότι οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι περισσότεροι από 500. 

Ο Φουάτ Οκτάι διευκρίνισε ότι 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Καχρανμαρμαράς, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού, άλλοι 20 στην Οσμάνιγε, 18 στη Σανλιούρφα, 14 στη Ντιγιάρμπακιρ και 13 στην Αντιγιαμάν.

Επιπλέον, δεκάδες άνθρωποι στις περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, ανακοίνωσαν σήμερα οι διασώστες. Σε ανακοίνωσή τους τα Λευκά Κράνη, ομάδα διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, κήρυξαν τις ζώνες αυτές «πληγείσες» και ζήτησαν από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις «να παρέμβουν άμεσα» για να βοηθήσουν τον τοπικό πληθυσμό.

Turkey: deadly earthquake strikes near Syrian border

Βοήθεια από την Ευρώπη στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό - Το μήνυμα Μητσοτάκη

«Οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ και πρόσθεσε: «Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και οι σκέψεις μας είναι με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν. Η Ευρώπη θα βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί». 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα social media, εξέφρασε τη θλίψη του για την τραγωδία στην Τουρκία. «Βαθιά θλίψη για την καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία. Τα θερμά μας συλλυπητήρια εκφράζουμε στις οικογένειες των θυμάτων και οι σκέψεις μας είναι με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν. Η Ελλάδα κινητοποιεί τους πόρους της και θα βοηθήσει άμεσα» έγραψε ο πρωθυπουργός.

Ο Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό στην Τουρκία: «Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος»

«Δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη νότια Τουρκία», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

«Αυτό είναι το θέμα» πρόσθεσε και σημείωσε ότι «είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος σεισμός και οι συνέπειές του θα είναι πολλαπλές», ο οποίος προήλθε από ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκινά από τον Λίβανο και φτάνει μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι ο σεισμός αυτός δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο ούτε έχει σχέση με τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ