Κοσμος

Κούρεμα στα σιωπηλά η νέα τάση στη Γερμανία

Για όσους δεν έχουν διάθεση για πολλές κουβέντες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κούρεμα στα σιωπηλά η νέα τάση στη Γερμανία
@pixabay

Κομμωτήριο: Κούρεμα στα σιωπηλά η νέα τάση στη Γερμανία

Για πολλούς η κουβέντα στο κομμωτήριο είναι αυτονόητη, όπως το ψαλίδι και το σαμπουάν. Για όσους όμως δεν έχουν διάθεση οι κομμωτές προσφέρουν πια «σιωπηλά» ραντεβού. Αντί για συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων, οι πελάτες μπορούν να κλείσουν ένα «silent cut».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Αντρέα Ζίπερτ-Φίχτερ, από το κομμωτήριο Wild Hair στο Βερολίνο, έβαλε κι αυτή «σιωπηλά κουρέματα» στις υπηρεσίες που προσφέρει, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης όπου μπορεί κανείς να ξεχάσει τις έγνοιες του. Για κάποιον που μιλάει με ανθρώπους όλη την ημέρα είναι υπέροχο να μην τον ζαλίζουν ακόμα και στο κομμωτήριο. Επιτέλους μπορεί να αφεθεί στις σκέψεις του. Άλλοι κομμωτές πάλι δεν βρίσκουν τίποτα το ιδιαίτερο στα σιωπηλά κουρέματα, βλέποντάς τα ως απλή μόδα, ένα κομμάτι του μάρκετινγκ.

Εννοείται ότι οι προσωπικές συζητήσεις στο κομμωτήριο ερμηνεύονται ψυχολογικά. Το άγγιγμα ενός ανθρώπου για κάμποση ώρα μπορεί να προκαλέσει τα απαραίτητα αισθήματα οικειότητας, όπως αντιστοίχως μπορεί να συμβεί και με έναν φυσιοθεραπευτή ή έναν μασέρ. Για τους κομμωτές βέβαια αυτό μπορεί να είναι και εξαντλητικό, αφού το ένα ραντεβού διαδέχεται το επόμενο, ενώ ο φρεσκοκουρεμένος πελάτης γυρίζει ανανεωμένος σπίτι του. Γι' αυτό και η Αντρέα απολαμβάνει τα ραντεβού χωρίς κουβεντούλα. «Είμαι κι εγώ άνθρωπος και όχι μηχανή και δεν έχω πάντα διάθεση για κουβέντα. Μου αρέσει να ονειροπολώ», λέει. Γι' αυτό και όλο και περισσότεροι κομμωτές επιλέγουν να προσφέρουν την υπηρεσία των «silent cuts».

Αυτός ήταν και ο λόγος που η Άννα Βέμπερ άρχισε να προσφέρει «silent cuts» πριν από πέντε χρόνια, σε μία περίοδο που υπέφερε η ίδια από άγχος. Για πολλούς πελάτες, λέει, είναι ευκολότερο να κλείσουν ραντεβού με έναν κομμωτή παρά με έναν ψυχολόγο. Και αρχίζουν μετά να διηγούνται τα προσωπικά τους. «Κι όμως, εγώ το μόνο που θέλω είναι να κόβω μαλλιά», λέει η 62χρονη.

«Αλλά δυστυχώς μόνο τρεις με τέσσερις πελάτες με στρες θέλουν να κουρεύονται τακτικά χωρίς συζητήσεις». Ιδίως για τους κομμωτές που κάνουν μόνο επισκέψεις κατ' οίκον, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα: εκεί οι άνθρωποι νιώθουν ακόμα πιο γρήγορα οικεία, ανοίγονται και μιλούν για την ιδιωτική τους ζωή.

Στην Αυστρία και την Ελβετία οι πελάτες μπορούν επίσης να αποκλείσουν την κουβεντούλα στο κομμωτήριο από την αρχή.

«Hair talk but no small talk». Έτσι διαφημίζει το κομμωτήριο «Salon Rohn» στο Σαρλότενμπουργκ τις «σιωπηλές υπηρεσίες» του. Στην πραγματικότητα βέβαια τόσο σαφείς συμφωνίες εκ των προτέρων δεν είναι απολύτως απαραίτητες. Εξάλλου, πάντα ο πελάτης είναι αυτός που αποφασίζει αν θα μιλήσει. Ο κομμωτής, από τη μεριά του, μπορεί να αντιληφθεί τη διάθεση του πελάτη του, όπως και να δείξει την ανάλογη ευαισθησία. Εξάλλου δεν ταιριάζει και στην ιδιοσυγκρασία όλων να μην βγάζουν άχνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ