Κοσμος

Όταν ο Μάικ Πομπέο προσπάθησε να σπάσει την πόρτα του Ερντογάν

Τι ανέφερε για την επίσκεψη του στο Φανάρι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όταν ο Πομπέο προσπάθησε να σπάσει την πόρτα του Ερντογάν
© EPA/OMER MESSINGER

Πομπέο: Αποκάλυψε ότι προσπάθησε να σπάσει την πόρτα του Ερντογάν

Αποκαλύψεις για τις τεταμένες σχέσεις της Ουάσινγκτον με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιλαμβάνονται στο βιβλίο του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον τίτλο «Never Give an Inch».

Στις σχεδόν 470 σελίδες του εν λόγω βιβλίου, ο Πομπέο θυμάται, ανακινεί και αποκαλύπτει μέχρι πρότινος άγνωστες παρασκηνιακές ιστορίες από τη θητεία του στο τιμόνι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περίοδο 2018-2020.

Ο Πομπέο είπε ότι η επίσκεψή του στην Τουρκία το 2019 μαζί με τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Πενς ήταν τεταμένη. Ο ίδιος, αφού δήλωσε ότι υπήρξε σύγχυση μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, εξήγησε τι συνέβη εκείνη τη στιγμή ως εξής: «Όταν φτάσαμε στο παλάτι του Ερντογάν, ο αντιπρόεδρος ζήτησε να συναντηθεί ιδιωτικά με τον Πενς για λίγα λεπτά. Περίπου μισή ώρα αργότερα είπα στους οικοδεσπότες μας ότι έπρεπε να δω τον αντιπρόεδρο. Μάταια. Πέρασαν άλλα είκοσι λεπτά και ήμουν αποφασισμένος. Περπάτησα στο διάδρομο χωρίς άδεια και προσπάθησα να σπρώξω να ανοίξω την πόρτα του δωματίου όπου συναντήθηκαν ο Ερντογάν και ο Πενς. Ήταν κλειδωμένη. Τότε είπα στον συνομιλητή μου ότι θα σπάσουμε την πόρτα. Ανησύχησα ότι ο Πενς εκτέθηκε στο ίδιο τρίωρο βίντεο που περιγράφει το πραξικόπημα του 2016 που έπρεπε να παρακολουθήσω κατά την πρώτη μου επίσκεψη στην Τουρκία ως διευθυντής της CIA το 2017. Το βίντεο του πραξικοπήματος του 2016 ήταν τόσο μεγάλο και τόσο χονδροειδές που νόμιζα ότι ήταν θέμα ψυχικής υγείας! Χρειαζόταν επίσης να συζητήσουμε ευαίσθητα θέματα που προέκυψαν σε πραγματικό χρόνο. Έπρεπε λοιπόν να μπω μέσα. Η πραγματική προσπάθεια που έκανα για να σπάσω την πόρτα έκανε την ομάδα μου να ανησυχήσει για μια επιθετική αντίδραση των Τούρκων σωματοφυλάκων. Αλλά οι Τούρκοι φρουροί με άφησαν αμέσως να μπω και στο τέλος καθίσαμε όλοι στο δωμάτιο για να διαπραγματευτούμε. Κάποια στιγμή στις διαπραγματεύσεις απλώσαμε τους χάρτες στο τραπέζι και επισημάναμε πού ήταν οι Αμερικανοί. Ο Ερντογάν μας ρώτησε αν είμαστε σίγουροι για τη θέση μας. Όταν το επιβεβαιώσαμε, κοίταξε την ομάδα του με ένα βλέμμα “μου είπες ψέματα”. Η ομάδα του ζήτησε ένα μικρό διάλειμμα».

Ο Πομπέο αναφέρεται και στην απόφαση των ΗΠΑ για κλιμάκωση του αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS, λέγοντας πως το πρώτο ζήτημα που αντιμετώπισε η τότε κυβέρνηση με την Τουρκία ήταν η ανακατάληψη της Ράκα στη Συρία από τους τζιχαντιστές.

Τέλος ιδιαίτερη αναφόρα έκανε και στην επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη το 2020 τονίζοντας «Τον Νοέμβριο του 2020, επισκέφτηκα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η τουρκική κυβέρνηση απειλεί την εκκλησία, γι' αυτό φρόντισα να μην συναντήσω κανέναν Τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο στο ταξίδι μου στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν ένα απλό μήνυμα: Αυτή η εκκλησία είναι ανεξάρτητη, πρέπει να παραμείνει χωριστή και ελεύθερη από το κράτος». 

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, πάντως, που υποστηρίζουν ότι το νέο βιβλίο του Πομπέο γράφτηκε επί της ουσίας με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2024, προκειμένου δηλαδή να προετοιμάσει το έδαφος για την προεδρική υποψηφιότητα του Αμερικανού πρώην ΥΠΕΞ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ