Κοσμος

Βρέφος σε μαιευτήριο καταπλακώθηκε από τη μητέρα του

Οργή και έρευνα για τις ελλείψεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιταλία: Ο θάνατος βρέφους σε μαιευτική κλινική νοσοκομείου και η παραβίαση κανονισμών 

Καλύτερες συνθήκες στις μαιευτικές κλινικές των νοσοκομείων της Ιταλίας ζητούν πολίτες μετά τον θάνατο νεογέννητου, το οποίο φέρεται να πέθανε από ασφυξία, αφού το καταπλάκωσε η μητέρα του, η οποία αποκοιμήθηκε την ώρα που το θήλαζε.

Το περιστατικό καταγράφηκε στο νοσοκομείο Sadro Petrini στη Ρώμη στις 8 Ιανουαρίου, ενώ τα αποτελέσματα της αυτοψίας αναμένονται εντός 60 ημερών. Το παιδί γεννήθηκε τρεις ημέρες νωρίτερα αφού η 30χρονη μητέρα του πέρασε 17 ώρες τοκετού. Ήδη διενεργείται έρευνα για τις συνθήκες της τραγωδίας. 

Ιταλία: Τι προέβλεπε ο κανονισμός του νοσοκομείου και τις εξετάζουν οι εισαγγελείς

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του νοσοκομείου, το προσωπικό θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει ότι το μωρό θα επέστρεφε στην κούνια του μετά το θηλασμό. Οι εισαγγελείς θα εξετάσουν εάν παραβιάστηκαν οι κανόνες, καθώς και καταγγελίες για αμέλεια. Συνειδητοποιώντας ότι το παιδί κινδύνευε να πνιγεί, μια γυναίκα σε ένα διπλανό κρεβάτι κάλεσε σε βοήθεια, αλλά το παιδί πέθανε πριν φτάσει μέλος του προσωπικού.

«Η πελάτισσά μου θυμάται ότι ξύπνησε ξαφνικά και δεν είχε πλέον το μωρό μαζί της», είπε ο Αλεσάντρο Πιόμπι, δικηγόρος της μητέρας του νεογέννητου, στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Fanpage. «Είπε ότι την πήγαν σε ένα δωμάτιο όπου της είπαν τα τραγικά νέα».

Ο πατέρας του παιδιού υποστήριξε ότι απορρίφθηκε αίτημα της εξουθενωμένης συντρόφου του να μεταφερθεί το μωρό στην κούνια για να ξεκουραστεί για λίγες ώρες. Το ιταλικό Υπουργείο Υγείας διέταξε τη σύνταξη έκθεσης για το περιστατικό, καθώς μια αναφορά που ζητούσε να γίνουν περισσότεροι έλεγχοι και καλύτερη υποστήριξη μετά τον τοκετό για τις οικογένειες σε μαιευτήρια συγκέντρωσε περισσότερες από 100.000 υπογραφές μέχρι την Τετάρτη.

Ιταλία: Μητέρες καταγγέλλουν εγκατάλειψη μετά τον τοκετό

Δεκάδες μητέρες έχουν μοιραστεί τις εμπειρίες τους, καταγγέλλοντας «εγκατάλειψη» μετά τον τοκετό, ενώ τα συνδικάτα έχουν αποδοκιμάσει τις ελλείψεις προσωπικού, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. «Θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε», έγραψε μια γυναίκα στα social media. «Μετά από 15 ώρες τοκετού και μια επείγουσα καισαρική τομή, αποκοιμήθηκα εξαντλημένος με την κόρη μου Τζούλια στο στήθος. Ξύπνησα ουρλιάζοντας γιατί είχε φύγει και νόμιζα ότι είχε πέσει στο πάτωμα, αλλά ευτυχώς η μητέρα μου την είχε βάλει στην κούνια».

Η τοπική υγειονομική αρχή που είναι υπεύθυνη για το νοσοκομείο Sandro Pertini δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές για την έρευνα, αλλά αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για ανεπαρκή υπηρεσία μετά τον τοκετό και είπε ότι δεν υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο τμήμα. 

Ο Τζιοβάνι Λεόνι, αντιπρόεδρος μιας ιταλικής ομοσπονδίας γιατρών, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι οι ελλείψεις προσωπικού επικρατούσαν σε όλες τις νοσοκομειακές μονάδες, ειδικά από τη στιγμή που η πανδημία προκάλεσε φυγή από το επάγγελμα.

Με πληροφορίες από Guardian