Κοσμος

Ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου κατηγορείται για την μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία

Τι αναφέρει η Hindenburg Research

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκ. Αντάνι: Γιατί σόρταραν τις μετοχές του 3ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο
© EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Ινδία: Ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου κατηγορείται για την μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία

Έρευνα για τον ινδικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων του δισεκατομμυριούχου Γκαουτάμ Αντάνι ο οποίος τυγχάνει να είναι ο τέταρτος «πλουσιότερος» άνθρωπος στον κόσμο, δημοσίευσε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου η Hindenburg Research.
Σε αυτή περιέχονται «αποδείξεις» περί χειραγώγησης μετοχών και σχέδιο λογιστικής απάτης».

Ειδικότερα, μέσω της έρευνάς της, την οποία η Hindenburg είπε ότι χρειάστηκαν δύο χρόνια για να συνταχθεί, η εταιρεία αμφισβήτησε τις «υψηλές αποτιμήσεις» των εταιρειών Adani και είπε ότι το «σημαντικό τους χρέος» βάζει ολόκληρο τον όμιλο «σε επισφαλή οικονομική βάση».

«Μετά από εκτεταμένη έρευνα, πήραμε θέση short στις εταιρείες του Ομίλου Adani μέσω ομολόγων που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ», ανακοίνωσε η Hindenburg. «Σήμερα αποκαλύπτουμε τα ευρήματα μιας διετούς έρευνάς μας, παρουσιάζοντας στοιχεία ότι ο ινδικός όμιλος Andani Group, αξίας 218 δις δολαρίων, έχει εμπλακεί σε χειραγώγηση μετοχών και σύστημα λογιστικής απάτης εδώ και δεκαετίες», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Ινδός επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται σε μια σειρά κλάδων της οικονομίας, έγινε δισεκατομμυριούχος για πρώτη φορά μόλις το 2008.  Ο Αντάνι αποτελεί ένα πρώτης γενιάς επιχειρηματία, ο οποίος ξεκίνησε από το εμπόριο διαμαντιών στη Βομβάη της δεκαετίας του 80’ και τελικά έκανε περιουσία από τον άνθρακα. 

Το μυστικό της γρήγορης ανέλιξής του «κρύβεται» σ’ αυτό το τελευταίο, δηλαδή στον άνθρακα, καθώς η ενεργειακή κρίση και οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο εκτόξευσαν τις τιμές του άνθρακα, μεγεθύνοντας σημαντικά τα έσοδα του Αντάνι.   

Το 2022 κατάφερε να ξεπεράσει «μεγαθήρια» του πλούτου, όπως ο Τζεφ Μπέζος, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ και να καταλάβει τη θέση του 3ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, πίσω από τον Μπερνάρ Αρνό και Έλον Μασκ. Η προσωπική περιουσία του εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 119 δισ. δολάρια. Πλέον δεν είναι μόνο ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία, αλλά και ο πρώτος Ασιάτης που κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή της λίστας, αφήνοντας πίσω του τους «συνήθεις υπόπτους» από τις ΗΠΑ και το χώρο της υψηλής τεχνολογίας.
 
 
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ